Makron: Nećemo ostaviti Izrael u borbi protiv militanata

0
73

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da neće ostaviti Izrael u borbi protiv islamističkih militanata, ali je upozorio na rizike od regionalnog sukoba.

On je nakon sastanka sa porodicama francuskih žrtava na Međunarodnom aerodromu u Tel Avivu rekao izraelskom predsjedniku Isaku Hercogu u Jerusalimu da Francuska stoji “rame uz rame” sa Izraelom i da prvi zadatak treba da bude oslobađanje talaca u Gazi.

“Želim da budete sigurni da niste sami u ovom ratu protiv terorizma. Naša je dužnost da se borimo protiv terorizma, bez bilo kakve zabune i proširivanja ovog sukoba”, istakao je Makron.

Makronovi savjetnici naveli su da francuski predsjednik želi da, osim pokazivanja solidarnosti sa Izraelom, iznese “što operativnije prijedloge”, kako bi se spriječila eskalacija, oslobodili taoci, garantovala bezbjednost Izraela i nastavio rad ka rješenju sa dvije države.

Odbijajući da pojasni kakvi će biti Makronovi prijedlozi, njegov savjetnik rekao je samo to da “postoje stvari koje se mogu učiniti kako se Izrael ne bi osjećao usamljeno u borbi protiv terorizma”.

Ostavite komentar