Medijski linč nedužnog čovjeka

0
308

Tabloidi su ponovo zaslužni za senzacionalističko izvještavanje koje je dovelo do medijskog linča nedužnog čovjeka. Fotografija Branislava Jankovića, običnog građanina, greškom je objavljena umjesto fotografije Dejana Dragijevića, koji je osumnjičen za ubistvo dvogodišnje djevojčice Danke.

Branislav Janković, postao je žrtva neodgovornosti i nemara medijskih kuća. Njegova slika, bez ikakvih osnova, korištena je kao instrument za medijski linč. Ova skandalozna greška ima ozbiljne posljedice po njegovu reputaciju, porodicu i psihu.

Nedugo nakon objave, tabloidi su ga proglasili monstrumom, ubicom, iako po njegovim navodima nije imao nikakve veze sa zločinom, niti bilo kakve veze sa osumnjičenim Dejanom.

Dejan Dragijević, osumnjičeni, ostao je u sjeni dok su naslovnice bile ispunjene fotografijom Branislava Jankovića. Za samo nekoliko minuta njegova fotografija je postala toliko viralna da je zasjenila sve ono što su deset dana mediji griješili prema roditeljima nesrećne djevojčice.

Branislav je napisao objavu na društvenim mrežama i molio da se sporne fotografije uklone.

Ovo nije samo greška u uređivačkoj kancelariji. To je propust odgovornosti koji je ozbiljno narušio život nedužnog čovjeka. Medijske kuće koje su među prvima objavile sporne fotografije, moraju snositi posljedice za svoje nesmotrene postupke.

Ovaj slučaj treba da nas podsjeti na opasnosti senzacionalističkog novinarstva. Nedužni ljudi ne smiju biti kolateralna šteta u trci za bombastičnim naslovima. Branislav Janković zaslužuje ispravku i pravdu, a medijske kuće moraju naučiti lekciju o odgovornosti i etici u novinarstvu.

Koliko to nažalost nije praksa ovdašnjih tabloida, dovoljno govori činjenica da se niko nije oglasio i uputio izvinjenje gospodinu Jankoviću, zbog ovog katastofalnog propusta.

(Vijesti365)

Ostavite komentar