Međunarodna akcija MUP-a RS: Uhapšene 23 osobe, pronađeno oružje i municija

0
51

Akciju su realizovale policije 26 evropskih zemalja uz podršku Europola, Fronteksa i Interpola

Na području Republike Srpske su u međunarodnoj akciji “Džad” uhapšena 23 lica, a otkriveno je 20 krivičnih djela, i to najviše iz oblasti trgovine drogom i oružjem.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u okviru akcije usmjerene na zajedničko djelovanje protiv nelegalne trgovine oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima izvršili provjeru 852 lica i 701 vozila.

Uhapšene 23 osobe

Slobode su lišena 23 lica na području RS i otkriveno je 20 krivičnih djela, od čega 15 krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i pet krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Pronađeno je i oduzeto 13 pušaka, pet pištolja i 1.370 komada municije, saopšteno je iz MUP-a RS.

Akciju su realizovale policije 26 evropskih zemalja uz podršku Europola, Fronteksa i Interpola.

U ovim planskim aktivnostima učestvovalo je 710 policijskih službenika, a samu aktivnost koordinisala je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS uz podršku policijskih uprava Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj i Banja Luka.

Pokrenute 163 istrage

Iz MUP-a su istakli da je jedna od njihovih značajnijih aktivnosti u ovoj međunarodnoj policijskoj aktivnosti akcija kodnog naziva “Kode” u kojoj su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo zajedno sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet i u saradnji sa Evropolom slobode su lišili 14 lica.

Njima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogom, čime su pričinili protivpravnu imovinsku korist od 2.750.000 KM.

Ova akcija bila je usmjerena protiv više lica da su duži period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu heroina, kokaina, marihuane, amfetamina, ekstazija i drugih supstanci za proizvodnju narkotika te tako počinili prethodno navedeno krivično djelo.

U akciji “Džad” širom Evrope je učestvovalo ukupno 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage.

Ostavite komentar