Meksiko neće priznati KiM

0
32

Meksiko će uvek poštovati integritet i suverenitet svake zemlje, naravno i Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a to takođe znači da se stav Meksika da ne prizna Kosovo kao državu sigurno neće promijeniti, izjavio je ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isauro Feliks Korona.

On je u razgovoru za današnju “Politiku” rekao da su vlasti tzv. Kosova uvijek insistirale i na razne načine insistiraju na tome da Meksiko prizna njihovo postojanje, ali da uprkos tome njegova zemlja neće promijeniti stav.

– Poštovaćemo teritorijalni integritet Srbije. Meksiko čak ne priznaje nijedan dokument sa Kosova – rekao je Korona.

Izrazio je veliko zadovoljstvo nivoom odnosa između Srbije i Meksika, koji ove godine obilježavaju 77. godišnjicu uspostavljanja formalnih diplomatskih veza.

Govoreći o tome kako vidi situaciju u Srbiji, rekao je da se odmah može vidjeti koliko je Srbija napredovala i da su ekonomske prilike mnogo bolje u poređenju sa, kako je rekao, tužnim vremenima koje je u Beogradu proveo prije 30 godina.

– Srbija je privredni i kulturni lider u regionu, prije svega zahvaljujući tome što ima veoma talentovane građane, uglavnom vrlo obrazovane. Drago mi je da sve češće privlači strana ulaganja, a razlog je potencijal koji investitori prepoznaju u Srbiji – rekao je Korona.

Istakao je da je Srbija bogata zemlja, sa velikim prirodnim resursima i ljudskim kapitalom i da mu se čini važnim da Srbija u procesu ekonomskog razvoja razmišlja o diversifikaciji tržišta a da je Meksiko kapija ka sjevernoameričkom i latinoameričkom tržištu.

– Srpske kompanije bi mogle da iskoriste prilike na američkom kontinentu, gdje Meksiko može da bude važan partner. Srbija takođe ima značajan turistički potencijal koji treba mnogo više da se iskoristi. Možemo da sarađujemo u ovoj oblasti – rekao je.

Dodao je da je Meksiko jedna od najposjećenijih zemalja na svijetu, sa više od 32 miliona stranih posjetilaca u prošloj godini.

Ostavite komentar