Mijačić: Kurti vrši sistematski pritisak na Srbe sa ciljem da ih iseli sa KiM

0
60

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda i Prištine Dragiša Mijačić izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti vrši sistematski pritisak na Srbe sa ciljem da srpsku zajednicu primora da se iseli sa teritorije KiM i dovede do toga da ona više ne predstavlja nikakav politički faktor u pokrajini.

Mijačić je za Tanjug rekao da protekli događaji, od rušenja srpskih šatora i bilborda, do postavljanja tabli tzv. Kosova i ukidanja dinara su upravo “hrvatski model”, koji je Kurti najavljivao kao svoju platformu za dijalog.

– Kurti ima za cilj da zaokruži svoju nezavisnost, da zaokruži suverenitet na prostoru Kosova i on sve ovo vreme vrši pritisak kako bi ostvario taj svoj cilj. Takođe, sa druge strane, dijalog mu nije u interesu i on je to i najavio kada je došao na vlast, da prosto dijalog nije među prioritetima o kojima on želi da razgovara. On na ovaj način nastupa na svim mogućim frontovima – rekao je on.

On je dodao da je Kurtijev ključni cilj da pre formiranja Zajednice srpskih opština na teritoriji KiM, tu zajednicu srpskih opština nema ko da koristi.

Mijačić se osvrnuo i na odnos međunarodnih centara moći prema ovakvom ponašanju i istakao da ni njihove kaznene mere više ne daju rezultate.

– Pa vidite, toliko toga se dešava da ne može ni međunarodna zajednica više da isprati svaki od ovih pojedinačnih incidenata kako bi se stavilo do znanja da je ovakva vrsta ponašanja nedopustiva. Međunarodna zajednica – Evropska unija i Amerika – su uvele jedan vid kaznenih mjera za ovakvo ponašanje, ali ni te kaznene mere nisu dale neki značajni rezultat u smislu da nisu natjerale Kurtija da razmisli o tome da više ne sprovodi jednostrane akte – rekao je on.

Mijačić pojašnjava da Kurti sve radi pod izgovorom da je to sve u skladu sa ustavom i zakonima tzv. Kosova, ali da se zapravo i oni zasnivaju na multietničkom upravljanju.

– Na ovaj način onemogućava multietničke institucije, tj. institucije drugih etničkih zajednica na Kosovu i menja suštinu stvari Kosova, jer Kosovo nije albanska država. Kosovo je građanska država, nastala na principu multietničnosti. Sa svojim ponašanjem on će dovesti da bude samo albanska država, jedna centralizovana zemlja, gdje se odlučuje iz jednog centra, a ne od strane zajednica kao što je to predviđeno kosovskim ustavom i zakonom – naveo je on.

Mijačić je dodao da Kurtijev narativ koji, kako je rekao, ima dve strane, ulogu žrtve i ravnopravnog partnera u smislu državnosti, prolazi u pojedinim stranim medijima, ali ne i u procesu dijaloga na međunarodnom polju. Kada je riječ o planu uvođenja evra kao isključive platežne valute na KiM, Mijačić kaže da Kurti igra na kartu inercije međunarodne zajednice.

– Čeka da vidi kako će da ova odluka krene sa implementacijom, da li će izazvati socijalne, političke i bezbednosne nemire, i ako prođe par dana i ne bude nikakvih nemira, on će zaključiti da nema nikakvih problema, kao što nije bilo nikakvih problema kada je doveo specijalne policijske snage u opštinske zgrade, i međunarodna zajednica uvela kaznene mere da se oni povuku, a oni dan-danas sjede tamo – rekao je on.

Mijačić je naglasio da bi, s druge strane, ukidanje dinara kao sredstava plaćanja na KiM, bilo najjača karta koju Kurti može da upotrijebi protiv srpskog naroda i pripadnika drugih etničkih zajednica koji su vezani za srpske institucije i valutu.

Ostavite komentar