Mikelanđelova tajna odaja, puna neobjavljenih crteža (FOTO)

0
159

​Ljubitelji lika i djela italijanskog umjetnika Mikelanđela Bonarotija ove će zime put Firence. Razlog? Prvi put u istoriji otvara se tajna odaja poznatog kipara i slikara koja nikad nije bila dostupna javnosti.

Muzej Medičijevih kapela (Museo delle Cappelle Medicee) u Firenci odlučio je dopustiti javnosti pristup takozvanoj Mikelanđelovoj tajnoj sobi, koja sadrži zidne crteže ugljenom ovog kultnog umjetnika.

Obilazak najnovije prostorije u sklopu muzeja biće moguć od 15. novembra, a u nju su sve do sad imali pristup samo naučnici, istoričari umjetnosti i restauratori. Ova istorijska prostorija otkrivena je još 1975. godine, nakon čega je decenijama služila kao skladište ugljena. Grube skice koje je svestrani umjetnik izrađivao u njoj otkrivene su tek nakon što su sa zidova skinuta dva sloja žbuke. Skice razne grube obrise ljudskih figura i lica, koji pokazuju način na koji je umjetnik zamislio ljudski oblik u svom umu i kako je vježbao crtanje tijela, ne bi li kasnije tehniku primijenio na svojim veleletnim zdanjima.

Prema stručnjacima, stil crteža u tajnoj sobi je nepogrešivo stil autora stropnih freski Sikstinske kapele. Međutim, jednako je zanimljivo znati kako je Mikelanđelo brusio svoj talent vježbajući na zidovima sobe duge deset metara, široke tri i visoke dva i po metra na vrhu svoda.

Navodno se umjetnik tamo skrivao od pape Klementa VII, koji je bio ljut zbog njegove podrške Firentinskoj Republici u periodu 1527-1530. Mikelanđelo je sigurno proveo dva mjeseca skrivajući se ondje, a crtanje murala bilo je njegov način da se zaokupi poslom i umjetničkim stvaralaštvom.

Postoji nekoliko stvari koje unaprijed treba uzeti u obzir ako ste u posjeti ovoj skrivenoj umjetničkoj poslastice u Firenci. Naime, plan muzeja je eksperimentalno isprobati javni pristup kako bi se vidjelo hoće li to uticati na stanje crteža. Rezultati će se ponovo procijeniti šest mjeseci kasnije kako bi se utvrdilo treba li i dalje dopuštati ulazak posjetilaca.

Soba će tako biti dostupna uz rezervaciju za najviše četiri osobe po vođenoj grupi, do ograničenja od 100 osoba sedmično. Posjetioci mogu unutra provesti najviše 15 minuta. Fotografisanje blicom neće biti dopušteno.

Cijena ulaznice biće još jedan način da se ograniče gužve. Posjetioci stariji od 18 godina moraće izdvojiti 20 evra, uz naknadu za rezervaciju od 3 evra plus cijenu ulaznice za Muzej kapela Medičija (10 evra redovna, 3 evra snižena cijena do 15. decembra), prenosi “Miss7”.

Ostavite komentar