Mišel: Situacija na Bliskom istoku opasna za cijeli svijet

0
162

Situacija na Bliskom istoku opasna je i na regionalnom i na globalnom nivou, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

On je pred početak drugog dana Samita Evropskog savjeta u Briselu rekao da EU radi na sprečavanju potencijalnog miješanja Irana u sukob Izraela i palestinske grupe Hamas, javila je RIA Novosti.

“Svi smo svjesni da je situacija /na Bliskom istoku/ ekstremno opasna za region i za svijet. Zato smo toliko aktivni u pokušaju da izbjegnemo regionalnu eskalaciju sa rizikom da se Iran direktno ili preko posrednika umiješa, što bi dodatno otežalo situaciju”, naglasio je Mišel.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je juče na sjednici Generalne skupštine UN da je Iran spreman da učestvuje u naporima sa ciljem oslobađanja talaca i da će Hamas pristati na to ukoliko se oslobode svi Palestinci koji su u izraelskim zatvorima.

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je ranije danas da je za oslobađanje talaca potreban prekid vatre.

Tenzije na Bliskom istoku ponovo su eskalirale nakon što je palestinska grupa Hamas 7. oktobra izvršila raketni napad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze. Hamas je saopštio da je taj napad bio odgovor na postupke izraelskih vlasti usmjerene ka džamiji “Al Aksa” u Starom gradu u Jerusalimu.

Izrael je nakon udara Palestinaca izvršio vazdušne napade na Gazu i uveo potpunu blokadu Pojasa Gaze. Izraelska vojska gađala je i dijelove Sirije i Libana.

Prema najnovijim zvaničnim podacima Ministarstva odbrane u Gazi, do sada je ubijeno više od 7.000 Palestinaca, a najmanje 18.500 njih je ranjeno. Kada se radi o Izraelu, od 7. oktobra poginulo je 1.400 Izraelaca, a oko 5.200 njih je ranjeno.

Ostavite komentar