Može li Tramp biti kandidat za predsjednika nakon što je osuđen

0
41

Porota od 12 članova razmatrala je da li je bivši američki predsjednik Donald Tramp kriv za 34 tačke optužnice u vezi sa falsifikovanjem poslovnih dokumenata, koji su povezani sa navodnim prikrivanjem tajnih isplata novca zvijezdi filmova za odrasle Stormi Danijels i proglasili su ga krivim.

Mnogi sada postavljaju pitanje koliko će ovakva presuda uticati na predsjedničku kampanju, s obzirom na to da je Tramp kandidat Republikanaca na predstojećim izborima predsjednika SAD, koji će se održati 5. novembra ove godine.

Pa, da li Tramp može biti izabran za predsjednika? Ukratko, da.

Profesor prava sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu Ričard Hasen, jedan od vodećih stručnjaka za izborno pravo, dosljedno je rekao da ništa u američkom Ustavu ne sprečava osuđenog da se kandiduje za najvišu funkciju u zemlji.

“Pravno, ništa se ne mijenja sa Trampovim statusom kandidata”, rekao je on.

“Ustav sadrži samo ograničene kvalifikacije za kandidovanje na tu funkciju (lice mora imati najmanje 35 godina, mora biti rođeno u SAD i najmanje 14 godina stanovnik SAD)”, objasnio je Hasen.

Može li se Tramp žaliti na presudu?
Tramp se i do sada žalio na sudske presude protiv njega u pokušaju da odloži postupak ili na kraju svoj slučaj “preseli” u sud koji bi mogao stati na njegovu stranu. I ovaj slučaj iz Njujorka nije ništa drugačiji.

Ubrzo nakon što je Tramp osuđen, njegov advokat Tod Blanš zatražio je oslobađanje od optužbi bez obzira na osuđujuću presudu. Sudija je odbio zahtjev.

Tokom suđenja, Trampov pravni tim je preduzeo druge korake da sačuva svoje pravo na žalbu na potencijalnu osuđujuću presudu. Vrlo je vjerovatno da će iste mjere preduzeti i u narednim nedjeljama.

Donald Tramp je nakon donijete presude poručio da je nevin i da je suđenje namješteno od strane Bajdenove administracije i da predstavlja veliku sramotu.

 

Ostavite komentar