NOVI FRONT NA BLISKOM ISTOKU: Izrael izveo udare na Alep, 38 poginulih

0
73

U izraelskim napadima na sirijski grad Alep ubijeno je najmanje 38 osoba uključujući pet članova libanske oružane grupe Hezbolah, saopštila su dva bezbjednosna izvora.

Bezbjednosni izvori su za Rojters rekli da je Izrael u ranim jutarnjim časovima izveo vazdušni napad na sirijski grad Alep, prenosi RTS.

Stradalo je najmanje 38 osoba, među njima su civili, ali i vojni zvaničnici i pripadnici Hezbolaha, kažu bezbjednosni izvori.

Do napada izraelskih snaga došlo je oko 1.45 ujutro po lokalnom vremenu, gađano je nekoliko područja u okolini Alepa, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.

Vazdušni napadi su se poklopili sa napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa za koje je ministarstvo opisalo da su ih izvele “terorističke organizacije” koje su gađale civile u Alepu i njegovoj okolini.

“Napadi su rezultirali smrću i ranjavanjem većeg broja civila i vojnika. Nanesena je velika materijalna šteta na javnoj i privatnoj imovini”, saopštilo je sirijsko ministarstvo, ali pritom nije navelo tačan broj mrtvih, kao ni jesu li žrtve posljedica izraelskih ili napada militantnih grupa.

Izrael za sada bez komentara

Izraelska vojska odbila je da komentariše navode o napadima.

Od napada Hamasa na izraelske civile i vojnike prošlog oktobra, Izrael je eskalirao udare na, kako tvrdi, uporišta milicija u Siriji koje podržava Iran. Takođe je udario na protivvazdušnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Izrael već godinama izvodi slične napade u Siriji, gdje je uticaj Teherana porastao otkako je počeo da podržava predsjednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji je započeo 2011. godine.

Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru od početaka rata u Gazi

Borci povezani s Iranom, uključujući Hezbolah, sada imaju vlast u velikim područjima istočne, južne i sjeverozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.

Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru preko izraelsko-libanske granice otkako je izbio rat u pojasu Gaze, što je najveća eskalacija od jednomesječnog sukoba 2006. godine.

Ostavite komentar