Novi predsjednik Argentine: Ima klonirane pse, obožava Trampa (VIDEO)

0
140

Ultradesničarski libertarijanac Havijer Milej novi je predsjednik Argentine.

On je na juče održanim izborima, prema preliminarnim rezultatima osvojio 56 odsto glasova i pobijedio protivkandidata Sergija Masu koji je dobio povjerenje 44 odsto birača.

BBC prenosi da je Masa priznao poraz.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp čestitao je Mileju na pobjedi, rekavši da će “Učiniti Argentinu ponovo velikom!”.

Izbori dolaze u teškom trenutku za Argentinu u kojoj vlada ekonomska kriza i enormna inflacija i gdje liberalizuju vlasništva nad oružjem.

Reuters piše da Milej, želi da zatvori centralnu banku i dolarizuje privredu – radikalnije ideje za koje će možda biti teško da sprovede.

BBC piše da su predlozi Mileja, koji su uključivali uništenje centralne banke, dobili podršku glasača koji očajnički žele promjene.

On je zbunio anketare tako što je lako pobijedio Masu, kandidata vladajućih peronista, navodi BBC.

U svom pobjedničkom govoru pristalicama u Buenos Ajresu, Milej je rekao: “Danas počinje rekonstrukcija Argentine. Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na svoje mjesto u svijetu koje nikada nije trebalo da izgubi. Radićemo rame uz rame sa svim nacijama slobodnog svijeta, kako bismo pomogli u izgradnji boljeg svijeta.”.

Masa je nakon poraza Nakon poraza rekao: “Očigledno da rezultati nisu ono što smo očekivali. Kontaktirao sam Havijera Mileja da mu čestitam. Od sutra odgovornost za obezbjeđivanje sigurnosti pripada Mileju.”

BBC piše da je bila teška trka do samog kraja, ali je pobijedio kandidat koji je u jednom trenutku držao motornu testeru u kampanji i čovjek koga su poredili sa Trampom i bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom.

Njegov govor o uvođenju američkog dolara kao zvanične valute u zemlji naišao je na aplauz njegovih pristalica.

Mnogi ekonomisti ipak govore o finansijskoj katastrofi. Bez obzira na to, u zemlji u kojoj je godišnja inflacija sada preko 140% i gdje dvoje od pet ljudi živi u siromaštvu, njegova pobjeda dokazuje da su Argentinci siti tradicionalne politike i ekonomske katastrofe, navodi BBC.

Njegova pobjeda znači da su spremni da probaju nešto novo u nastojanju da poboljšaju svoje živote.

Ko je novi predsjednik Argentine?

Havijer Milej, veliki obožavalac Donalda Trampa, iznenadio je, pa i šokirao, argentinsku javnost kada je krajem avgusta postao relativni pobednik na predsjedničkim predizborima.

Kako piše New York Times, Milej se tada u svom govoru posebno zahvalio Konanu, Mareju, Miltonu, Robertu i Lukasu.

“Oni su moja četvoronožna djeca”, rekao je Milej, koji nema ni ženu ni muža ni djecu nego živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom djecom.

No, zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prethodnog psa Konana, koji je dobio ime prema filmu Konan varvarin iz 1982. godine s Arnoldom Švajcenegerom u glavnoj ulozi.

Pet klonova psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svijet u blizini teksaškog grada Ostina, tačnije prostorima ViaGen Pets, jedine američke kompanije koja se bavi kloniranjem pasa. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobila prema ekonomistima Mareju Rotbardu, Miltonu Fridmanu i Robertu Lukasu.

Kako piše New York Times, Milej je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je “Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka”.

Čini se da su njegovi mastifi prilično nestašni.

“Moja kuća je kao Kosovo. Za dvije sedmice pojeli su skoro četiri fotelje”, rekao je Milej na argentinskoj televiziji 2018. godine.

Često se na predizbornim mitinzima pojavljivao sa motornom testerom, koju je koristio da simbolizuje kako će smanjiti državnu potrošnju i otpad.

Tokom kampanje prozivao je konkurente da su “politička kasta”, “komunisti”, “paraziti” i “pijavice”.

Ostavite komentar