Novi pritisci na KiM: Požar na srpskom domaćinstvu u selu Odanovce

0
43

U selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorjela je štala srpske porodice Milenković, a budući da u objektu nije bilo električnih instalacija sumnja se da je požar izazvan ljudskim faktorom, kao nastavak pritisaka i zastrašivanja Srba na Kosmetu, pojačanih nakon posljednje odluke premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da ukine srpski dinar u Pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Izgorio je krov i hiljadu bala sijena, a od vatre su spaseni stoka i traktor, međutim, osim što je četvoročlanoj porodici Milenković nanesena materijalna šteta, svim Srbima Kosovskopomoravskog okruga je na ovaj način poručeno da su nepoželjni, navodi se u saopštenju.

Predstavnici ove kancelarije posjetili su pogođenu porodicu i poručili da će pomoći u saniranju štete.

U većinski albanskom selu Odanovce živi desetak srpskih porodica, a nedavno je jednom od Srba zapaljen automobil.

– Svjedoci smo da na Kosovu i Metohiji iz dana u dan institucionalno nasilje, uvedeno od Kurtija, prerasta u fizički linč, s ciljem da se Srbima stvore potpuno nemogući uslovi za život i opstanak u našoj južnoj pokrajini – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da, kada političke strukture manifestuju otvorenu netrpeljivost prema jednoj društvenoj grupi, i to bez ikakve zadrške ili nagovještaja sankcija, onda i pojedinci to shvataju kao poziv da se uključe u kampanju progona.

U tekstu se ocjenjuje da je Kurtijeva namjera da Srbe natjera da se isele sa Kosova i Metohije, a kampanja nasilja i sistematskog obespravljivanja će nesumnjivo biti nastavljena ukoliko se odlučnim reagovanjem međunarodne zajednice režim u Prištini ne zauzda i ne spriječi u zločinačkim namjerama.

– Srbija, u interesu humanosti, ali i stabilnosti i mira u regionu, još jednom poziva sve relevantne međunarodne činioce da obuzdaju Kurtija i njegov šovinistički pohod protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – naglašava se u saopšenju.

 

Ostavite komentar