Novinar BNTV-a osuđen na godinu zatvora: Od donacija socijalno ugroženom dječaku ukrao 13.000 maraka

0
163

Mladen Karan, novinar iz Prijedora, nepravosnažno je osuđen u Osnovnom sudu u Novom Gradu na godinu dana zatvora zbog prevare, odnosno jer je prisvojio 13.200 KM prikupljenih tokom humanitarne akcije za izgradnju kuće socijalno ugroženom dječaku Dejanu Zoriću iz Donjih Agića kod Novog Grada.

Presuda je izrečena nakon što je Karan, novinar BN TV priznao krivicu i tako prihvatio sve navode optužnice. Osim kazne zatvora Karan je dužan da oštećenom Zoriću na ime odštetnog zahtjeva isplati 13.200 KM. Novac je dužan da isplati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Optužnicom Karanu je na teret stavljeno krivično djelo prevare, za koje je zakonom zaprijećena kazna od jedne do pet godina zatvora.

U optužnici se navodi da je Karan tokom oktobra 2019. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi u medijima pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći za izgradnju kuće socijalnom ugroženom Dejanu Zoriću.

“U toku humanitarne akcije optuženi je svoj bankovni račun kod “Sberbanke” prikazao kao račun za donacije, te tako doveo u zabludu veliki broj donatora koji su novčana sredstva uplatili na navedeni broj žiro računa, smatrajući da su ista namijenjena za donacije. Takođe je i lično preuzeo novac na ime donacije od Rade Kljajić iz Beča u iznosu od 400 evra, prikazujući lažno da će ga utrošiti u svrhu navedene donacije”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Karan sa računa potom podigao i prisvojio novac u iznosu od 13.200 KM, koji mu je povjeren kao osobi koja prikuplja donacije.

“U cilju da oštećene održi u zabludi, dio novca u iznosu od 36.244,00 KM uplatio je na račun Stane Zorić, majke maloljetnog dječaka, pokušavajući tako prikazati da su to sva sredstva od prikupljenih donacija”, navodi se u optužnici.

Ovaj slučaj je zgrozio javnost u Republici Srpskoj. Srećom humanitarna akcija nije zaustavljena i zahvaljujući dobrim ljudima Dejan Zorić je dobio novi dom, čija je izgradnja završena u ljeto 2020. godine.

Ostavite komentar