Obilježavanje Dana VRS: Oni koji su dali život za Srpsku živjeće vječno

0
54
U istoriji Republike Srpske 12. maj 1992. godine jedan je od najvažnijih datuma. Ona je tog dana okupila svoje najbolje ljude, odlučne da po svaku cijenu odbrane svoja ognjišta i svoju otadžbinu.

Istakla je to srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u kasarni „Kozara“ u Banjaluci.

-Nismo željeli rat. On je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo. Formiranju Vojske Republike Srpske prethodili su brojni zločini nad srpskim narodom. Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca – naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je navela da je u tim zlokobnim okolnostima, dok su druga dva naroda u BiH uveliko postrojavali vojske sa šahovnicama i ljiljanima, nastala slavna Vojska Republike Srpske.

-Ona je bila odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Proistekla je iz naroda jer su u njene redove stupili obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove – rekla je Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva je naglasila da kolektivna trauma uzrokovana genocidom koji je srpski narod preživio samo pet decenija ranije nije dozvolila da se ponove greške iz 40-ih godina prošlog vijeka.

-Sve ideološke i političke razlike ostavljene su po strani, a borci su u stroj stali jedinstveno i složno, pod zastavom Republike Srpske. Odluka je bila teška, ali neophodna, jer nam nisu ostavili nikakav izbor, niti alternativu. Sveta dužnost bila je da ne dopustimo da nam se ponove masovna stradanja i novi genocid na ovim prostorima. I u tome smo uspjeli, uz visoku i strašnu cijenu koja je plaćena životima najboljih sinova Republike Srpske. Tada smo znali, a znamo i danas, da bi mnogo veća cijena bila plaćena da smo prihvatili da nas mirno odvode u logore i na gubilišta, kao 50 godina ranije – naglasila je

Cvijanović i dodala da iz današnje perspektive, izgleda, da nam upravo taj otpor i borbu nikada nisu oprostili.

-Nisu nam oprostili to što smo odbranili našu Republiku i naše pravo da budemo svoji na svome – konstatovala je Cvijanović.

Ona je naglasila da za političko Sarajevo i pojedine strance u BiH Dejtonski mirovni sporazum nije označio kraj, već nastavak rata protiv Republike Srpske drugim sredstvima.

-Bez obzira na sve nepravde i licemjerje kojima smo izloženi, uvijek smo bili, jesmo i bićemo posvećeni tome da čuvamo mir i teško stečenu slobodu. Ono što želimo za sebe, ne osporavamo nijednom drugom narodu u BiH. Ono što ne želimo sebi, ne želimo ni nikome drugom – naglasila je Cvijanović.

Dok mnogi neodgovorno zveckaju oružjem i prijete nam ratom, rekla je Cvijanović, mi odbacujemo sukobe i pozivamo na mir.

-Svim borcima i pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, koji baštini i čuva njeno nasljeđe, čestitam Dan Vojske Republike Srpske. Živjela Republika Srpska! – poručila je srpski član Predsjedništva.

Na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara” u Banjaluci Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH predao je raport srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović.

Prethodno su u Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara” u Banjaluci položeni vijenci borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića, ministra unutrašnjih poslova Srpske Siniše Karana.

Vijence su položile i brojne druge delegacije.

Prije polaganja vijenaca služen je parastos.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

– Vojnici koji su život dali za Republiku Srpsku živjeće vječno – poručio je sveštenik Dragan Grujić nakon parastosa za poginule borce i civile Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Grujić je poželio da vaskrsli Gospod blagoslovi sve porodice koje su izgubile najmilije.

-Naš Bog je Bog živih – poručio je Grujić.

Parastosu u Centralnoj spomen-sobi Vojske Republike Srpske prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Prisustvovali su i komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Sreten Milošević, kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Bijeljina

-Republika Srpska nastala u miru herojski je odbranjena u ratu i u njene je temelje utkan život 23.801 borca junačke Vojske Republike Srpske (VRS) – izjavio je komandant kasarne u Bijeljini pukovnik Miroslav Baljak na svečanom obilježavanju 32 godine od osnivanja VRS.

On je podsjetio na slavni ratni put 210.000 boraca VRS koja je uspješno odbranila front dug više od 2.500 kilometara i pozvao na čuvanje sjećanja na poginule borce.

-Zadatak svih nas je da sačuvamo od zaborava 23. 801 život koji je utkan u temelje naše otadžbine, naša obaveza je da sadašnjim i budućim generacijama prenosimo istinu o stvaranju Republike Srpske i o žrtvama koje su prinesene za slobodu – rekao je pukovnik Baljak.

Komandant bijeljinske kasarne je istakao da će pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka uspješno njegovati tradicije i nasljeđe herojske VRS.

Ispred spomenika poginulim borcima, simbola herojstva, slobode i žrtve, vijence i crvene ruže položile su delegacije boračkih organizacija i lokalne vlasti.