Objavljena lista najtraženijih bjegunaca u EU, dvojica iz BiH (FOTO)

0
101

Evropska mreža aktivnih timova za traženje bjegunaca (ENFAST) uz podršku Evropola pokreće kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Evropskoj uniji 2023. godine.

Spisak prestupnika je upravo ažuriran, a cilj ovogodišnje kampanje je podizanje svijesti javnosti o bjeguncima koji se traže zbog počinjenja teških krivičnih djela.

U okviru ovogodišnje kampanje objavljena je nova lista traženih kriminalaca. Ove godine je objavljeno više od pedeset profila begunaca koji su povezani sa teškim zločinima. Neki od zločina koje su počinili bjegunci na ovogodišnjoj listi uključuju ubistvo, trgovinu ljudima, oružanu pljačku ili sajber kriminal, prenosi N1.

Izvršna direktorka Evropola Ketrin De Bol rekla je: „Saradnja zemalja EU i saradnja sa građanima Evropske unije ključna je u pokušaju pronalaženja traženih bjegunaca. Ovi kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i više puta izmiču policiji. Potrebno je samo nekoliko trenutaka da pregledate našu listu najtraženijih bjegunaca u Evropskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite internet stranu i pomozite nam da ih pronađemo. Budite naš novi heroj“.

Na listi najtraženijih bjegunaca koje traži Europol nalaze se i državljani Bosne i Hercegovine. Europol tako traga za Mladenom Samardžijom, a potjernicu je raspisala Slovenija, čije državljanstvo takođe posjeduje.

Mladen Samardžija je rođen 1990. godine, a tereti se da je kao član međunarodne kriminalne grupe koja je djelovala u okviru veće međunarodne kriminalne grupe iz Crne Gore pod nazivom “Kavački klan”.

Preko SKY komunikacije koordinisao je rukovanje i isporuku ilegalne droge i novca te vrbovao nove članove kriminalne grupe. Krivičnim radnjama sebi je protivpravno pribavio veliku imovinsku korist. Samardžija je označen kao opasan.

Hrvatska traži Tomislava Drmića, koji ima dvojno državljanstvo – Hrvatske i BiH.

Drmić, koji ima 30 godinam traži se zbog više krivičnih djela i to: Zločinačko udruživanje i činjenje krivičnih djela u okviru zločinačkog udruženja, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih materija.

Smatra se  opasnim, nasilnim, naoružanim i sklonim bijegu.

Na listi se nalazi Saša Bibić, koji ima srpsko državljanstvo, i koji koristi lažno ime Spiridon Sikiotis. Optužen je za pokušaj ubistva.

Kako se navodi na sajtu, u istrazi za pokušaj ubistva Luksemburg traži Bibića, za koga se sumnja da je učestvovao u krivičnom djelu, koja se dogodilo u glavnom gradu Luksemburga 19. aprila 2023. godine.

Dodaje se da je Bibić sa saučesnikom provalio u stan, koji se nalazi na drugom spratu stambene zgrade, gdje je izvršio ubistvo u pokušaju ubodom oštećene šrafcigerom, prije nego što je pobjegao sa lica mjesta sa brojnim komadima ukradenog nakita.

Trenutno se ne zna gdje se Bibić nalazi, a na listi je oznaćen kao opasan.

Još dvije osobe iz regiona nalaze na ovoj listi i to Davor Čizmok iz Hrvtske i Marina Kramberger iz Slovenije.

Davor Čizmok (43) traži se zbog dva teška ubistva, za koja je neravosnažno osuđen na 34 godine zatvora. Mogao bi biti opasan, nasilan i/ili naoružan.

Marina Kamberge (33) tražena je zbog serijskih prevara.

“Tražena osoba je serijska prevarantica koja je u bjekstvu od 20. jula 2021. Zločine je nastavila da čini i dok je u bjekstvu. Lažno se predstavljajući ubjeđuje ljude da joj prebace velike sume novca, ili da joj ponude smještaj ili iznajmljuju automobile na duži period, dok troškove najma ne plaća. Napominjemo da tražena osoba često putuje i najvjerovatnije ostaje zajedno sa drugom ženom”, ističe se na sajtu ENFAST-a.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU da posete veb stranicu i pogledaju slike ovih begunaca kako bi eventualno prepoznali nekog od njih.

Tema ovogodišnje kampanje je da se građanima omogući da se uključe u priču i sami postanu superheroji. Ove godine kampanja će biti predstavljena na Dutch Heroes Comic Conu u Utrehtu u subotu, 18. novembra.

Sve što treba da uradite je da posjetite najtraženiji veb sajt EU za bjegunce, otvorite oči i pošaljete anonimni savjet preko veb stranice.

Ostavite komentar