OJT Banjaluka otvorilo predmet u slučaju “Gdje je beba Sara”

0
15

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet u slučaju nestanka i navodne smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, za koju su im iz UKC-a tri dana nakon poroda 2018. godine rekli da je umrla, saznaje N1.

DNK analizom ostataka koji su sahranjeni pod Sarinim imenom utvrđeno je da ostaci ne pripadaju bebi Sari.

Centar za istraživačko novinarstvo u dokumentarnom filmu čija je autorica Jelena Jeftić prikazao je sve nelogičnosti u slučaju koji je otvorio mnoga pitanja.

Gdje je Sara? Čije su kosti ukopane kao njene?

“Povodom informacija objavljenih dana 01.04.2024.godine, u dokumentarnom filmu-Gdje je Sara? na portalu Centra za istraživačko novinarstvo ovo Tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti”, kažu u OJT Banja Luka za N1.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Blagojević i smrti novorođenčeta dana 08.09.2018. godine, te je dana 05.10.2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela Nepružanje ljekarske pomoći iz člana 197. stav 5. u vezi sa stavom 1. KZ RS, jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo.

Na donesenu tužilačku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu.

Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan.

Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela sa dječje parcele banjalučkog groblja na Pobrđu.

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banja Luci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela UKC RS ih nakon obdukcije šalje Javnom poduzeću Gradsko groblje, koje ih sahranjuju.

Ostavite komentar