OPTUŽEN ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA: Dok Lendo prijeti Srpskoj, predmet protiv njega decenijama skuplja prašinu

0
69

Predmet protiv nekadašnjeg komandanta operativne grupe “Bosna” Refika Lende je u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH u fazi prijave, potvrđeno je u Tužilaštvu.

Postupajući tužilac uputio je naredbu partnerskoj policijskoj instituciji za provjeru navoda iz prijave, kako bi se mogao odrediti prema daljim aktivnostima radi donošenja tužilačke odluke, navedeno je u odgovoru na pitanje da li je predmet još u fazi prijave i šta je Tužilaštvo uradilo do sada.Iz Tužilaštva BiH ranije je rečeno da je predmet protiv Lende, aktuelnog potpredsjednika FBiH, formiran na osnovu izvještaja koji je prije 20 godina podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.On je bio među prvom trojicom protiv kojih su podnesene krivične prijave za zločine nad Srbima iz Vozuće.

Prijave protiv Lende podnosili su i Hrvati iz Žepča i Zavidovića.

Dok prijava protiv njega decenijama skuplja prašinu, potpredsjednik Federacije gotovo svakodnevno putem medija šalje zapaljive izjave usmjerene protiv Republike Srpske, pa je tako nedavno zaprijetio i ukidanjem njenog imena.

Lendo – Jedan od 19 odgovornih

Osuđeni ratni zločinac, komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, samo je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika takozvane Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su tada podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine.

Zbog ovih zločina MUP Srpske je Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o ratnom zločinu protiv komandanta Drugog korpusa takozvane Armije BiH Seada Delića, komandanta 35. divizije takozvane Armije BiH Faila Hasanagića, komandanta Sedme muslimanske brigade Halila Brzine i komandanta 328. brigade Fuada Zilkića.

Izvještaj je podnesen i protiv komandanta odreda “El mudžahedin” Abu Malija (pravo ime mu je Abdel Kader Mokhtari), glavnog bezbjednjaka i obavještajca “El mudžahedina” Ajmana Avada, te protiv člana komande odreda “El mudžahedin” Abu Hamze (pravo ime mu je Imad Mohamed al Husein).

Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je krivičnu prijavu 1. marta 2002. godine Okružnom tužilaštvu u Doboju zbog zločina počinjenih na području Ozrena i Vozuće, a 28. oktobra 2005. godine dopunjen izvještaj o krivičnom djelu podnesen je Tužilaštvu BiH.

U 2002. godini podnesene su prijave i protiv komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića, kojeg je Haški tribunal u septembru 2008. godine osudio na tri i po godine zatvora, te Mahmuljina, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je, umjesto da ode u zatvor, on napustio BiH i otišao u Tursku.

Za lica protiv kojih su podnese krivične prijave postoji osnova sumnje da su tokom 1995. godine na području Ozrena i Vozuće, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme građanskog rata u BiH, u okviru sastava jedinica takozvane Armije BiH, organizovali i formirali jedinicu “El mudžahedin”, koja je u svom sastavu imala lica afroazijskog porijekla, te naredili ili lično počinili krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, podaci su MUP-a Srpske, koje je Srna i ranije objavila.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pripadnicima pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Ostavite komentar