Optužena tri inspektora Poreske uprave RS, evo za šta ih terete

0
40

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv tri inspektora Poreske uprave Republike Srpske.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva, Igora Grahovca tereti za trgovinu uticajem, a Snežanu Dragičević Mitrović i Dragoslava Tubića za primanje mita.

Optužnica Grahovca tereti da je koristeći svoj položaj i uticaj, prilikom poreske kontrole samostalne preduzetničke radnje u Banjaluci, posredovao da se ne izvrši službena radnja, a Dragičević Mitrović i Tubić, da su kao službena lica zahtijevali i primili novac da ne izvrše službenu radnju.

Optužnicom je predloženo da im se izrekne mjera bezbjednosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Za Grahovca se u optužnici navodi da je od 07.11.2023. godine do 06.12.2023. godine, kao poreski inspektor u Odjeljenju za kontrolu – Područni centar Banjaluka, kod viših poreskih inspektora Tubića i Dragičević – Mitrović posredovao da ne unesu u zapisnik podatke o izvršenoj kancelarijskoj kontroli.

Oni su inače bili u Odjeljenju za kontrolu te kontrolisali J.G vlasnicu salona ljepote u Banjaluci i utvrdili da postoje dokazi o imovini, obavezama ili izdacima koji se ne mogu objasniti prijavljenim prihodima koje poreski obveznik ima na raspolaganju.

Kao se navodi, Grahovac je nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa J.G i njenim suprugom G.G u kafe baru u Banjaluci, koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj kod ranih kolega u Poreskoj upravi, posredovao da ne unose u zapisnik obaveze i dokaze iz postupka provjere prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, a što su morali izvršiti u skladu zakonom o poreskom postupku.

Takođe Dragičević – Mitrović i Tubića optužnica terete za malverzacije koje su počinili zajedno, preko Grahovca i lično nakon što su od G. G i njegove supruge J.G., vlasnice salona ljepote u kojem su 07.11.2023. godine izvršili poresku kontrolu i utvrdili nepravilnosti.

Kako se navodi, u više navrata su se nakon kontrole sastali u kafiću Banjaluci i zahtijevali prvo 6.000 KM, a potom „snizili“ na 5.000  KM, da ne unesu u zapisnik stvarne činjenice, pišu Nezavisne.

Takođe se navodi da je  Dragičević – Mitrović 06.12.2023. godine uzela kovertu sa novcem koju je G.G na unaprijed ugovorenom sastanku u kafiću na stolu za kojim su sjedili stavio između rokovnika.

Novčanice su bile obilježene ali je ona uzela bijelu kovertu sa novcem i rokovnicima.

Kada su napustili objekat prišli su im pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i uhapsili ih.

Ostavite komentar