Petković: Kosmet bez Srba – konačni plan Kurtija

0
37

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković izjavio je na sastanku sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom da se nad Srbima na Kosmetu sprovodi svakodnevni teror, a da je isključivi krivac za to premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti.

On je naveo da Kurti istrajava na provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima i na dosljednom odbijanju da se formira zajednica srpskih opština, kao i da raspiše i sprovede izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

– Iz svega je jasno da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, što vodi ka direktnoj negaciji samog smisla dijaloga – naglasio je Petković.

On je rekao da Kurtiju ne pada na pamet da radi na normalizaciji zajedničkog života Srba i Albanaca i međunacionalnom povjerenju, jer njegov konačan plan je Kosovo bez Srba, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Petković je zaključio da, uprkos svemu, Beograd ostaje konstruktivna strana, opredjeljena za iznalaženje kompromisa, zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira.

Ostavite komentar