Petković: Kurti demonstrira silu, onemogućava Srbima na KiM da prime penzije

0
64

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su Srbija i srpski narod na KiM u izuzetno teškoj situaciji i da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo krizu koja sada vodi spirali nasilja na KiM gotovo svakoga dana.

Petković je za RTS rekao da je apsolutno neprihvatljiv način na koji Kurti demonstrira silu prema Srbima na KiM i ukazao da Kurti sada ide dotle da bukvalno onemogućava Srbima, i to povratnicima, da prime penzije i socijalna davanja jer upravo četiri miliona dinara koja je Priština oduzela bili su namijenjeni za tu vrstu isplate.

Petković je naglasio da ohrabruje posljednje saopštenje američkog ambasadora u Prištini DŽefrija Hovenijera, koji je, kako je naveo Petković, po prvi put sada jasno i direktno spomenuo napad na srpske institucije na KiM, da to mora da stane, kao i da Kurti i Svečlja vrate četiri milona dinara koje su oteli od srpskog naroda na KiM.

– Važno je što se Amerika sada ovako direktno obratila, otkada je kriza krenula ovo je već treće njihovo saopštenje, tako da je različit ton u odnosu na sva njihova prethodna saopštenja. Tako da se nadam da neće ostati samo na verbalnom nivou, već da će i Amerika preduzeti konkretne akcije po tom pitanju – istakao je Petković.

Dodao je da, naravno, SAD neće mijenjati svoju politiku prema tzv. nezavisnom Kosovu, ali da u ovom slučaju, kada je riječ o ukidanju dinara, koje stvara humanitarnu katastrofu na KiM u srpskim srediniama, vidimo drugačiju reakciju.

– Od trenutka kada je Priština donijela odluku da se zabrani korišćenje dinara, vidjeli smo na koji način se Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja i ostali u Prištini obračunavaju sa srpskim narodom na KiM, posebno u Metohiji, gdje su Srbi naranjiviji, gdje su povratnici – rekao je Petković.

Dodao je da Priština zatvara Privremene organe, uzima kancelarijski namještaj i istakao da to pokazuje kolika je mržnja Svečlje i Kurtija, naročito Svečlje, koji, kako je Petković naglasio, voli da prisustvuje takvim događajima želeći da pokaže “kako je on silan i moćan i kako je Kosovo država i da Srbija nema šta da traži na prostoru KiM”.

Petković je naveo da su u Ugljaru neki razbojnici, još nisu utvrdili o kome je riječ, opljačkali i demolirali poštu, a da je juče ujutro u 9.30 časova na putu Osojane-Goraždevac zaustavljeno vozilo Pošte, privedena dvojica radnika i upravnica pošte u Goraždevcu, da su držani više od 12 sati u policijskoj stanici u Peći i da su tek sinoć oko 12 časova pušteni.

– Srbija će apsolutno učiniti sve da Srbi u Goraždevcu i na svim drugim mjestima primaju sve svoje prinadležnosti kao do sada, naglasio je Petković.

Ostavite komentar