Petković: Put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine

0
99

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prenio je francuskom ambasadoru u Srbiji Pjeru Košaru jasan stav Beograda da se zalaže za dijalog kao jedini put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju trajnog mira, ali da put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj dio obaveza i deeskalira situaciju na sjeveru Kosova i Metohije.

Petković je ukazao da to podrazumijeva da specijalne jedinice na sjeveru pokrajine moraju da se povuku i da veću ulogu u zaštiti Srba preuzme misija Kfora, kao i da Priština što prije omogući nesmetano održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je naveo da je višegodišnji teror Aljbina Kurtija nad Srbima na sjeveru Kosova i Metohije, koji se svakodnevno pojačava, doveo do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra, koje Beograd ni na koji način niti je želeo niti podržao, što je jasno više puta istakao i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Umesto toga, Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok svoje specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom“, naveo je Petković.

On je poručio da Beograd očekuje od međunarodnih predstavnika da uvide i spriječe akcije kojima Kurti podriva mir na ovim prostorima i ruši sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu, odbijajući prije svega da formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je dogovorena još 2013. i 2015. godine.

Petković ukazuje da, umjesto toga, Kurti svakodnevno svojim izjavama pokazuje da nema namjeru da ispuni do sada preuzete obaveze i svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa Kosova i Metohije umjesto da radi na deeskalaciji.

Ostavite komentar