Počinje potpisivanje peticije za smjenu gradonačelnika Zvečana

0
78

U Zvečanu danas počinje prikupljanje potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika Iljira Pecija, rekao je Darko Vuksanović ispred građanske inicijative za smjenu gradonačelnika Zvečana, te pozvao građane da u što većem broju izađu i glasaju za smjenu.

Nakon prikupljanja dokumentacije u objektu u selu Lipa, u kojem Peci sedam mjeseci obavlja funkciju i u policijskoj stanici u Zvečanu, Vuksanović je uputio poziv građanima da se okupe u 9.00 časova i potpišu peticiju za smjenu gradonačelnika, koga Srbi sa Kosova smatraju nelegitimnim, prenosi “Kosovo onlajn”.

Vuksanović je rekao da su on i inicijatori peticije naišli na opstrukcije, ali da su uspjeli da obezbijede neophodnu dokumentaciju.

– Pored svih opstrukcija koje smo imali do sada, uspeli smo da dobijemo odobrenje i obrazac za potpisivanje dalje peticije za smenu gradonačelnika opštine Zvečan – poručio je Vuksanović.

Prema administrativnom uputstvu, za pokretanje referenduma za smejnu gradonačelnika Zvečana potrebno je prikupiti 20 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što je 1.411 potpisa.

Građanske inicijative u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici započele su prije dva dana prikupljanje potpisa za smjenu gradonačelnika.

Za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i Metohije izabrani su Albanci, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Peticije za smjenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Ostavite komentar