Poruke “Alahu ekber” na Crkvi Svete Trojice u selu Naklo kod Peći

0
11

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su, prema izvještaju koji im je dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznata lica provalila i u Crkvi Svete Trojice u selu Naklo kod Peći ispisala grafite, među kojima su i poruke “Alahu ekber”.

Na albanskom je ispisano i “uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, “ne želimo crkve, želimo džamije, islam je jedina prava vera!”.

– Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ovaj incident uslijedio nakon odluke vlasti u Prištini da patrijarhu i episkopima Srpske pravoslavne crkve zabrane ulazak na Kosovo, čime su im onemogućili služenje Svete liturgije i početak redovnog zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u manastiru Pećka patrijaršija, kako se činilo još od 14. vijeka – navode iz Eparhije i izražavaju duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

Iz Eparhije ukazuju da se napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji kontinuirano dešavaju i da su posebno učestali posljednjih mjeseci.

– Najvećim dijelom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i vjersku pozadinu jer su usmjereni konkretno protiv srpske zajednice i SPC – ukazuju iz Eparhije.

U saopštenju se navodi da je Crkva u selu Naklo posvećena Svetoj Trojici i spaljena je u martovskim neredima 2004. godine.

– Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje, kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem, postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi – dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije podsjećaju da je u ovom selu prije 2004. živjelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Ostavite komentar