Potvrđena optužnica protiv Selme Cikotića i Dževada Mlaće zbog ratnih zločina

0
32

Sud BiH djelomično je potvrdio optužnicu kojom su obuhvaćeni Selmo Cikotić, bivši ministar bezbjednosti BiH, te Dževad Mlaćo, a koja se odnosi na zločine nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti na području Bugojna.

Istovremeno, Sud je odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog Tahira Granića.

Optužnica se odnosi na dešavanja tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i Armije RBiH, od 18. jula 1993. do polovine aprila 1994. godine, kada je Mlaćo bio predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a Cikotić OG Zapad Armije RBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a potom načelnik štaba u 7. korpusu Armije RBiH.

Kako se navodi, za vrijeme obavljanja tih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali su suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

“Optuženi Dževad Mlaćo je naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. ‘ekstrema’ zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije”, navode iz Suda BiH.

Dalje se navodi da je Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi ubistva i nečovječno postupanje, a što je, kako se navodi, izvršeno na način da su, nakon što je Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema njima”, naveli su iz Suda BiH.

Ostavite komentar