Pronađena Botičelijeva slika vrijedna 100 miliona evra, zaboravljena 50 godina

0
84

Slika Sandra Botičelija za koju se vjerovalo da je zaboravljena više od 50 godina nakon što je nestala iz italijanskog državnog registra, pronađena je u porodičnoj kući u blizini Napulja.

Umjetničko djelo, koje datira iz 15. vijeka i za koje se vjeruje da vrijedi oko 100 miliona evra, prvobitno je bilo smješteno u crkvi u gradu Santa Marija la Karita, prije nego što je povjereno lokalnoj porodici koja ga je generacijama čuvala u privatnoj rezidenciji.

Iz nepoznatih razloga, jedna od posljednjih slika italijanskog renesansnog majstora, najpoznatijeg po djelima “Rođenje Venere” i “Proljeće”, tada je nestala iz državnog registra, pa se vjerovalo da je potpuno izgubljena, prenosi Gardijan.

Slika je u lošem stanju, sa brojnim abrazijama i hromatskim izmjenama izazvanim oksidacijom lakova. Platno će sada biti podvrgnuto opsežnim restauratorskim radovima u nadi da će konačno moći da se vidi u javnosti.

Masimilijano Kroče iz komande karabinjera za zaštitu kulturnog nasljeđa Napulja rekao je da su vlasti posljednji put pregledale privatnu rezidenciju u kojoj je čuvana Botičelijeva slika prije više od 50 godina.

– Od tada je, neobjašnjivo, vlast na nju zaboravila. Nakon istraživanja koje radove treba provjeriti, shvatili smo da se Botičelijeva slika nalazi u privatnoj kući više od 50 godina – rekao je on.

Prema njegovim riječima, karabinjeri istražuju da li slika zaista pripada porodici koja je čuvala više od jednog vijeka.

– Ako utvrdimo da porodica koja je posjedovala sliku nije imala pravo da je zadrži, onda će ona preći u ruke države. U suprotnom, mogla bi da ostane vlasništvo porodice, ali da bude izložen u muzeju zbog veće bezbjednosti – objasnio je Kroče.

Naveo je da slika ove vrste, uprkos tome što je uvrštena u djela italijanske države od javnog interesa, može biti u vlasništvu pojedinca sve dok on može da garantuje njenu bezbjednost, očuvanje i njegu.

Istoričar umjetnosti Pepe Di Masa rekao je da je pronađena slika jedno od Botičelijevih omiljenih djela jer je Madona koju prikazuje inspirisana Simonetom Kataneo Vespuči, umetnikovom muzom i ljubavnicom, koja je umrla u 23. godini.

Botičeli je sliku poklonio papi Sikstu IV, koji ju je potom predao maloj seoskoj crkvi Santa Marija dela Gracie, u opštini Santa Marija la Karita u Napulju. Papi je u to vrijeme nedostajalo novca, pa je sliku poklonio crkvi da bi stekao naklonost porodice Mediči, koja je kupila imanje u napuljskom selu da bi se bavila vinogradarstvom.

Ostavite komentar