Putin: Pripremljen novi temeljni dokument za osnovu odnosa Rusije i Sjeverne Koreje (VIDEO)

0
57

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na početku današnjih razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong-unom u Pjongjangu rekao da je pripremljen novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Rusije i Sjeverne Koreje za dugi niz godina.

Putin, koji je u Sjevernoj Koreji prvi put poslije 24 godine, podsjetio je da su prošle godine dvije zemlje obilježile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji, prenosi agencija RIA Novosti.

Korejski lider je otvarajući pregovore sa ruskim predsjednikom istakao ulogu Rusije u, kako je navedeno, održavanju strateške ravnoteže u svetu i izrazio punu podršku u “sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini”.

– Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svijetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost s ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbjednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta – naglasio je Kim DŽong Un.

Putin i Kim počeli su danas razgovore u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje u sastavu delegacija Rusije i Sjeverne Koreje.

Sa ruske strane, između ostalih, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsjednik vlade Denis Manturov, potpredsjednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenijela je agencija RIA Novosti.

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsjednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje Park Čong Čon, kao i zamjenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Putin i Kim razgovaraju o međunarodnoj agendi, bezbjednosnim pitanjima, saradnji u oblasti privrede, energetike, transporta i poljoprivrede.

Program posjete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posjete, državni prijem i polaganje vijenca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svjetskog rata.

Putin je posljednji put posjetio Sjevernu Koreju 2000. godine.

Kim je posjetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da posjeti Pjongjang.

Ostavite komentar