Rusija: Na Bliskom istoku katastrofa biblijskih razmjera; SAD: Izrael ima pravo na samoodbranu

0
51

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da se na Bliskom istoku dešava katastrofa “biblijskih razmjera”, dodavši da “nikakve humanitarne pauze neće pomoći”.

– Obim gubitaka agencija Ujedinjenih nacija je šokantan. Najveća bolnica u Gazi je ugrožena, devet bolnica je neupotrebljivo, a broj civilnih žrtava raste jer je Gaza odsječena od ostatka svijeta – rekao je Nebenzja na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN povodom humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Dodao je da su samo 94 kamiona sa humanitarnom pomoći ušla u tu oblast, dok je, prema njegovim riječima, Izrael blokirao te operacije.

– Uprkos nedvosmislenoj reakciji širom svijeta, Zapadni Јerusalim je započeo praktičnu primjenu svog plana da očisti enklavu – rekao je Nebenzja.

Naveo je da je Savjet bezbjednosti UN “paralizovan zbog stava Sjedinjenih Američkih Država”.

– Nikakve humanitarne pauze neće pomoći. Humanitarna pomoć se ne može pružiti u jeku neprijateljstava na terenu. Nadam se da svi ovdje to razumiju – naglasio je Nebenzja.

Istakao je da je sada prioritet zaustaviti krvoproliće i premjestiti situaciju u diplomatsku sferu kako bi se realizovalo rješenje o dvije države koje su ranije odobrile Ujedinjene nacije.

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata pri Ujedinjenim nacijama Lana Zaki Nusejbeh pozvala je na hitno, trajno i održivo primirje u Pojasu Gaze.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild rekla je da se životi svih humanitarnih radnika i civila, Izraelaca i Palestinaca, moraju sačuvati.

– Međunarodno humanitarno pravo se mora poštovati – rekla je Grinfild na sjednici.

Ona je dodala da Izrael ima pravo na samoodbranu, dodavši da postoji zabrinutost zbog porasta broja napada na Palestince na Zapadnoj obali.

– Moramo učiniti sve što je moguće da spasimo živote – poručila je američka zvaničnica, pozvavši države članice da rade na sprečavanju širenja krize.

Kineski ambasador Žang Јun izjavio je da je “nedjelovanje” Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija dalo “zeleno svjetlo” za nastavak eskalacije na Bliskom istoku.

On je dodao da je ogromna većina u Generalnoj skupštini UN podržala humanitarnu pauzu prošlog petka tokom vanredne sjednice, ali da se Izrael “oglušio o sve to”, otpočevši kopneni napad na Gazu.

Ujedinjene nacije su saopštile da je potrebno otvoriti još jedan granični prelaz za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

– Više od jednog graničnog prelaza je potrebno za isporuku humanitarne pomoći opkoljenom Pojasu Gaze, a Kerem Šalom, koji je pod kontrolom Izraela, jedini je prelaz opremljen za brzu obradu dovoljno velikog broja kamiona – rekla je viša zvaničnica UN Lisa Douten na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti.

Ostavite komentar