RUSIJA U UN: Napad Irana odgovor na sramnu neaktivnost SB UN

0
41

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja Savjeta bezbjednosti UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

“Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost Savjeta bezbjednosti UN, reakcija na eklatantan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju”, kaže ruski ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, sjednica Savjeta bezbjednosti UN o recipročnom napadu Irana na Izrael predstavlja paradu licemerja i dvostrukih standarda.

“Vrlo dobro znate da je napad na diplomatsku misiju po međunarodnom pravu casus belli. I da su se pod udarom našle zapadne misije, vi biste, bez oklijevanja, preduzeli uzvratne mjere i dokazivali u ovoj prostoriji da ste u pravu. Jer je za vas sve što se tiče zapadnih predstavništava i zapadnih građana sveto i mora biti zaštićeno”, rekao je Nebenzja na sjednici SB UN.

“Еvo i danas se u SB odvija takva parada licemerja i dvostrukih standarda Zapada, koju je čak nekako nezgodno gledati”, kaže diplomata.

Kako je naveo, SAD, Velika Britanija i Francuska odbile su da potvrde nepovredivost diplomatskih objekata i rezultat toga je očigledan.

“Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su tada suštinski odbile da potvrde da se osnovni principi međunarodnog prava o nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata, koji su sadržani u odgovarajućim Bečkim konvencijama, ravnopravno i podjednako primenjuju na sve države. Rezultat je, što se kaže, očigledan”, rekao je Nebenzja, podsjećajući da su SAD i Velika Britanija ranije odbile da razmatraju nacrt izjave SN UN o napadu na iranski konzulat u Damasku koji je predložila Rusija.

Nebenzja je dodao da Rusija takođe poziva Zapadni Jerusalim da slijedi primjer Irana, koji je izjavio da ne želi dalju eskalaciju.

“Primjećujemo signal Teherana da ne želi dalju eskalaciju borbenih dejstava sa Izraelom. Apelujemo na Zapadni Jerusalim da slijedi njegov primjer i odustane od prakse provokativnih vojnih akcija na Bliskom istoku, koje su pune izuzetno opasnih rizika i posljedica širom regiona, i bez toga destabilizovanog usljed eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba”, zaključio je Nebenzja.

Ostavite komentar