Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete u Žuto more

0
68

Sjeverna Koreja ispalila je nekoliko krstarećih projektila u Žuto more, danas oko sedam časova ujutru po lokalnom vremenu, saopštio je Združeni štab oružanih snaga Јužne Koreje.

Vjeruje se, kako prenosi Kjodo, da je to bio prvi put da je Sjeverna Koreja izvršila testiranje krstarećih raketa od septembra prošle godine, kada su državni mediji dan poslije lansiranja, 2. septembra, prenijeli da je Pjongjang probno ispalilo dvije krstareće rakete dugog dometa u okviru vježbe taktičkog nuklearnog udara.

Napetosti između Sjeverne i Јužne Koreje rastu, otkao je početkom mjeseca, Pjongjang tri dana uzastopno ispalio baraž artiljerijskih granata u blizini sporne zapadne pomorske granice sa Јužnom Korejom, dok je Seul, sa druge strane, u znak odmazde, izveo vojnu vježbu.

Lansiranja projektila uslijedila su nekoliko dana nakon što je Pjongjang u petak, 19. januara, sproveo testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja “Haeil-5-23“ u znak protesta protiv prethodno održanih zajedničkih pomorskih vojnih vežbi Јužne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Јapana.

Polovinom ovog mjeseca, 14. januara Sjeverna Koreja lansirala je novu “hipersoničnu” raketu na čvrsto gorivo, a dva dana kasnije, lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un pozvao je na reviziju Ustava kako bi se Јužna Koreja definisala kao “neprijateljska zemlja broj jedan” i da se, kako su prenijeli tada sjevernokorejski državni mediji, utvrdi posvećenost “potpunoj okupaciji” južnokorejske teritorije u slučaju rata.

Ostavite komentar