SLUČAJ DOBROVOLJAČKA: Mirnom šetnjom i služenjem parastosa obilježene 32 godine od zločina

0
65

Mirnom šetnjom u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz polaganje cvijeća i vjerskim pomenom obilježavaju se 32 godine od zločina gdje je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA.

Prethodno je u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu služen pomen.

Obilježavanju prisustvuju članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić podsjetio je uoči obilježavanja da za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je odnos vlasti u Federaciji BiH prema Srbima nedopustiv.

– Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata – poručio je Egić.

Prisustvuju i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Nakon parastosa planirana je mirna šetnja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, uz pomen i polaganje cvijeća.

2. i 3. maja 1992. godine pripadnici bošnjačkih paravojnih formacija počinili su zločin nad 28 nedužnih vojnika ЈNA.
Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije osuđen.

U Sudu BiH 2022. godine počelo je dva puta odgađano suđenje članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera.

Ostavite komentar