Specijalizovani sud odredio pritvor jednom od vođa bivše tzv. OVK

0
118

Specijalizovani sud tzv. Kosova sa sjedištem u Hagu, odredio je pritvor bivšem gradonačelniku opštine Mališevo i jednom od nekadašnjih vođa tzv. OVK Isniju Kiljaju, koga je 3. novembra uhapsila Euleks policija, poslije čega je prebačen u Hag.

Sudija je zaključio da postoji osnovana sumnja da je Kiljaj počinio krivična djela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i da postoje opravdani razlozi za sumnju da postoji rizik od bjekstva Kiljaja.

Postoje opravdani razlozi za sumnju i da će on uništiti, prikriti, promijeniti ili krivotvoriti dokaze ili ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke, žrtve ili saučesnike, kao i da će ponoviti krivično djelo, navedeno je u saopštenju Specijalizovanih veća.

Nalog za hapšenje Kiljaja izdao je Specijalizovani tužilac za krivična djela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povredu tajnosti postupka.

Specijalizovano tužilaštvo tzv. Kosova sa sjedištem u Hagu saopštilo je 4. novembra da su u kući Kiljaja tokom pretresa pronađeni povjerljivi materijali, koji su u direktnoj vezi sa svjedocima i sudskim postupkom pred Specijalizovanim vijećima, a koje Kiljaj nije bio ovlašćen da posjeduje.

Kiljaj je 2019. godine bio pozvan u Hag na razgovor, ali tada nije precizirao u kom svojstvu je bio pozvan.

Specijalizovana vijeća imaju mandat da istraže zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela počinjena od januara 1998. do decembra 2000. godine.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Јakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila, a u Prištini su od 30. oktobra do 1. novembra izvršeni pretresi kuća četvorice nekadašnjih Tačijevih savetnika.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Јugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Ostavite komentar