SRAMOTNO: Vlasti samoproglašenog Kosova obnavljaju kuću naciste Džafera Deve

0
55

Vlasti samoproglašenog Kosova nastavile su renoviranje kuće “kosovskog Hitlera” i nacističkog kolaboracioniste za vrijeme Drugog svjetskog rata Džafera Deve u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, pišu beogradske Večernje novosti.

Priština je tokom 2022. godine već pokušala da na ovaj način ukaže počast nekadašnjem okupacionom gradonačelniku Kosovske Mitrovice i ministru unutrašnjih poslova Albanije od 1943. do 1944. godine, ali je reakcijom Beograda i ukazivanjem na njegova zlodjela, zaustavljena obnova, kako se ispostavilo, na određeno vrijeme.

Radnici su sada opet na ovom objektu, fasada je u potpunosti obnovljena, a radove sa 500.000 evra finansira Ministarstvo kulture lažne države Kosovo.

List navodi da se više i ne dovodi u pitanje njena restauracija, te da vlasti u Prištini ukazuju kako poslije odlaska majstora neće biti očuvan originalan izgled.

Prvobitni projekat tokom 2022. godine trebalo je da sponzorišu EU i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, ali su ga zaustavili kada su im poslate činjenice o Devinim zločinima tokom rata.

U pismu koje je tada u EU poslao direktor Јerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof navodi se da se radi o ozloglašenom albanskom nacističkom saradniku, koji je odigrao istaknutu ulogu u nacističkoj okupaciji dijelova Srbije i u regrutovanju Albanaca za službu u SS-diviziju “Skenderbeg”, kao i u progonu i deportaciji stotina Јevreja u koncentracioni logor Sajmište, te da je odgovoran za progon i ubistva brojnih Srba.

Istoričar Miloš Damjanović, koji je doktorirao na temi Јevreja na Kosovu i Metohiji, kaže za list da je na hijerarhijskom nivou svih saradnika okupatora Deva bio na samom vrhu, jer je bio nadređen svima koji su učestvovali u proganjanju, zlostavljanju i ubijanju Јevreja, ali i otimačini njihove imovine.

Damjanović smatra da je restauracija kuće za koju se govori da je pripadala Devi, pokušaj pranja biografije lica koja su ostala upamćena kao dio mračne prošlosti na ovim prostorima i ističe da Kulturni centar u južnoj Mitrovici tik uz glavni most na Ibru nosi ime Redžepa Mitrovice, takođe, osvjedočenog fašiste koji je kao i Deva odgovoran za Holokaust na Kosovu i Metohiji.

On napominje da brojne ulice u Prištini nose imena fašista i njihovih saradnika u Drugom svjetskom ratu.

Prema svjedočenju prištinske Јevrejke Dijamanti Berahe Kovačević, koja je kao dijete preživela Holokaust, pomen Devinog imena unosio je jezu i strah, pa su ga zato i zvali “kosovskim Hitlerom”, a bio je najodgovorniji odvođenje Јevreja u logore i ubijanje.

Ostavite komentar