Srbljak: Zdravstvene ustanove na sjeveru KiM bez lijekova zbog opstrukcija Prištine

0
33

Situacija sa nabavkom lijekova u zdravstvenim ustanovama na sjeveru Kosova i Metohije, posebno za najteže pacijente, dramatična je zbog opstrukciji prištinskih vlasti na administrativnim prelazima, upozorio je šef odsjeka za dijagnostiku kardiovaskularnog odjeljenja Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Nebojša Srbljak.

Srbljak je istakao da je problem veliki i da ljekari sa sjevera Kosova i Metohije već mjesecima ne uspijevaju da ga riješe.

Navodi da Ministarstvo zdravlja Srbije redovno šalje lijekove i medicinski materijal prema potrebama srpskih zdravstvenih ustanova, ali oni ne stižu do odredišta jer se prištinska administracija poziva na svoje carinske propise o uvozu lijekova, iako se oni zapravo ne uvoze, već samo distribuiraju u okviru zdravstvenog sistema Srbije.

-Imali smo pre nekoliko meseci problem nabavke kiseonika za operacione sale, koji je rešen tek posle pisanja u medijima i reakcije međunarodne zajednice – rekao je Srbljak.

Smatra  da kosovska carina nema nijedan jedini argument da spriječi lijekove da dođu do zdravstvenih ustanova na sjeveru Kosova i Metohije.

-Nemamo kontakt ni sa jednim dobavljačem lekova, već ih, kao deo sistema, dobijamo od Ministarstva zdravlja Srbije. U obavezi smo da lečimo sve pacijente koji pripadaju Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, a među njima ima mnogo Albanaca sa srpskim dokumentima koji koriste naše usluge. Pokušali smo više puta da kontaktiramo prištinsku administracijom u vezi sa ovim problemom, ali oni se, jednostavno, prave ludi – rekao je Srbljak.

On je ocijenio da ova opstrukcija rada zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji koji su u zdravstvenom sistemu Srbije, među kojima je Kliničko bolnički centar Priština sa sjedištem u Gračanici, nikako nije slučajna.

-To je nama, koji ovde živimo, sasvim jasno, ali način da se problem reši mora da se pronađe, jer ljudi umiru – rekao je Srbljak za “Juronjuz”.

Lijekova neophodnih za bolničko liječenje u Sjevernoj Mitrovici ima, ali samo u pojedinim privatnim apotekama, dok neki zamjenski medikamenti postoje i u apotekama koje drže Albanci.

Ostavite komentar