Stejt department pozvao Prištinu da preispita odluku o ukidanju srpskog dinara

0
74

Američki Stejt department pozvao je privremene prištinske institucije da preispitaju odluku o ukidanju srpskog dinara kao sredstva plaćanja, prenio je portal Pavlović Tudej.

– Pozivamo Prištinu da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutosti koje je izrazila međunarodna zajednica i obezbijedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građana – saopštio je portparol Stejt departmenta.

Izražavajući zabrinutost SAD zbog regulative Centralne banke tzv. Kosova, portparol je izjavio da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM.

– Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosmetu – dodaje se u saopštenju.

Stejt department je, takođe, podsjetio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na pravno obavezujuće obaveze koje je Priština preuzela, odnosno na formiranje Zajednice srpskih opština.

– ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru pravnog okvira tzv. Kosva – navodi se u saopštenju Stejt departmenta i naglašava da je pojedincima na KiM koji “legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku”.

Ostavite komentar