Strah od povratka Trampa

0
75

Zemlje EU nisu oduševljene izgledima da se bivši američki predsjednik Donald Tramp vrati u Bijelu kuću – navodi agencija “Blumberg”.

“Neki funkcioneri boje se čak da pomenu izglede za njegov povratak iz straha da se to ne bi zaista i desilo”, navodi neimenovani američki visoki diplomata.

Neki evropski funkcioneri zabrinuti su zbog Traumpove retorike, slogana “Amerika na prvom mjestu” i prijetnji da će se povući iz NATO-a.

U međuvremenu se neke zemlje, “tiho, ali hitno”, kako navodi “Blumberg, pripremaju za Trampov mogući povratak u Bijelu kuću.

Tramp je nedavno ubjedljivo pobijedio na republikanskim kokusima /okupljanjima stranačkih aktivista/ u ključnoj poljoprivrednoj državi Ajovi, osvojivši 51 odsto glasova.

Predsjednički izbori u SAD biće držani u novembru ove godine.

Mnogi smatraju da je Tramp favorit za osvajanje nominacije Republikanske stranke, a ankete sprovedene zadnjih mjeseci sugerišu da bi mogao opet biti predsjednik SAD.

Zakonodavci u američkom kongresu žele da spriječe Trampa da raspusti NATO, pa su odobrili prijedlog zakona koji sprečava bilo kog predsjednika da jednostrano prekine američko učestvovanje u Atlantskom savezu.

Tramp je u jednom navratu rekao da ga nije briga za NATO te da zemlje članice NATO-a ne daju dovoljno novca za vojni budžet.

Ostavite komentar