Stranci i teško ranjeni moći će da napuste pojas Gaze

0
115

Palestinski radikalni pokret Hamas, izraelske i egipatske vlasti su, uz posredovanje Katara i u koordinaciji sa SAD, postigli dogovor da strancima i teško ranjenim ljudima dopuste da napuste Pojas Gaze.

Prema izvorima na koje se poziva agencija TASS, sporazumi podrazumijevaju da će vlasnici stranih pasoša i teško ranjeni moći da pređu granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze.

Međutim, neimenovani izvor izjavio je Rojtersu da strane nisu odredile vremenski okvir za otvaranje prelaza.

Sporazum nije vezan za rješavanje pitanja na dnevnom redu pregovora, poput oslobađanja talaca koje drži Hamas i uvođenja humanitarne pauze radi ublažavanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Hamas je ranije objavio spiskove ljudi koji će moći da napuste Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa počevši od danas u 8.00 časova po moskovskom vremenu.

Na spiskovima najmanje 430 ljudi, a među njima su državljani Australije, Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Indonezije, Japana i Jordana. Palestincima sa dvojnim državljanstvom, zaposlenima u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i nizu nevladinih organizacija takođe će biti dozvoljeno da napuste Pojas Gaze.

Televizija “Al kahera al ikbarija” javila je nešto kasnije da su desetine vozila hitne pomoći ušle u Pojas Gaze sa egipatske teritorije preko prelaza Rafa da bi prvu grupu ranjenih i teško bolesnih Palestinaca prebacili iz Gaze na egipatsku teritoriju.

Ostavite komentar

Pročitajte još: