Strateški projekti bez inženjera vise o koncu

0
64
Realizacija velikih infrastukturnih projekata od strateškog značaja, zbog nedostatka stručne radne snage, mogla bi da bude ugrožena u doglednoj budućnosti pa iz javnih preduzeća predlažu da se inženjerima odmah po izlasku sa fakulteta obezbijedi radno mjesto sa početnom platom od 2.500 maraka.

Naime, generalni direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek smatra da bi u Srpskoj trebalo donijeti leks specijalis kojim bi svakom studentu Mašinskog ili Elektrotehničkog fakulteta nakon što završi studije bilo garantovano radno mjesto i početna plata od 2.500 KM u javnim preduzećima, jer bi ta primanja zaustavila njihov odlazak u inostranstvo.

– Vlada RS odobrila je “Sarajevo-gasu” 70 miliona KM za gasifikaciju istoka Srpske, ali sve to će biti džaba ako ne budemo imali kadar da taj projekat sprovedemo. Krivo mi je što se društvo bavi pričom da nemamo konobara i kuvara, što je tačno, ali nemamo ni inženjera, doktora… Zato iznosim inicijativu koju će nadam se prihvatiti kolege iz javnih preduzeća. Suština je da trenutnim zakonom ne možemo dati dobru platu inženjerima da ih zadržimo. Zašto bi jedan inženjer radio u “Sarajevo-gasu” za 1.200, kada može kao konobar na Jahorini za 2.500 KM – rekao je Elek.

Dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci Aleksandar Milašinović kaže za “Glas Srpske” da privreda ne može funkcionisati bez inženjerskih struka i da će se Srpska ubrzo suočiti sa ozbiljnih problemom odliva tog kadra.

–  Rastom plata to se djelimično može riješiti, ali potrebno je podići svijest o potrebi razvoja inženjerskih disciplina i pozicioniranja u društvu struke i nauke. Plata je važan faktor, ali socijalni i društveni status te profesije jeste jedna od bitnijih stvari – kazao je Milašinović.

On ističe da domaća privreda zapošljava gotovo sav kadar koji odškoluju i da nema masovnog odlaska u inostranstvo.

– Firme traže od nas da proizvodimo više kadra, ali to ne ­i­de preko noći. Moramo se uključiti u kampanju popularizacije mašinskog i drugih fakulteta koji obrazuju inženjere – kazao je Milašinović.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić kaže da inženjerskog kadra generalno nedostaje na tržištu rada, a da je problem naročito izražen u javnim preduzećima pa i na fakultetima iz razloga što su primanja daleko veća u privatnom sektoru u odnosu na javni.

– Plata od 2.500 KM neće suštinski mnogo promijeniti, ali poenta je dobra. Naši inženjeri posljednjih godina i ne odlaze u inostranstvo, ostaju ovdje ali rade direktno za strane poslodavce ili privatni sektor. Plate u javnom sektoru se moraju rješavati, jer je na primjer rad hidroelektrana i sličnih državnih preduzeća bez inženjera nemoguć – istakao je Đurić.

Direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić smatra međutim da je nemoguće takvim mjerama usmjeravati bilo kakav kadar i prema bilo kojem sektoru, jer je tržište jedino mjerodavno.

– Radnici elektro, mašinske ili bilo koje druge struke sami pronalaze poslodavca bilo ovdje ili negdje drugo. Naš obrazovni sistem je previše stimulativan i neophodno je da se riješi odnos države i studenata kako bi država svoj interes mogla zaštititi. Mora se definisati cijena koštanja studija. Ako je država u obrazovanje mladog čovjeka uložila 100.000 maraka, onda taj neko treba da ostane određeni broj godina i radi u Srpskoj ili vrati taj novac. Ovako javni novac prosipamo u vazduh decenijama i gubimo ljudske resurse koji su besplatno odškolovani u Srpskoj – zaključio je Aćić.

Sporazum

Nedeljko Elek potpisao je juče memorandum o saradnji sa dekanima Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milijom Kraišnikom i Božidarom Popovićem.

Popović je istakao da je sporazum, osim za fakultete i studente, prilika i za “Sarajevo-gas”, jer su stečeni uslovi da zajedno otvore i aplikacije za projekte, posebno iz evropskih fondova.

Ostavite komentar