SUĐENJE TAČIJU: Svjedok na srpskom jeziku opisao zlostavljanje OVK u Prizrenu 1999.

0
54

Na haškom procesu bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, zaštićeni svjedok optužbe je danas opisao kako ga je OVK, u leto 1999. u Prizrenu, otela i zlostavljala.

Zajedno sa Tačijem, za zlodjela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kransići.

Svjedok pod šifrom 1140 iskaz je dao na srpskom jeziku, preko video veze, ali na sjednici zatvorenoj za javnost.

U ranije objavljenim spisima tužilaštva piše da je OVK svjedoka privela na ulici u Prizrenu i potom ga odvela u lokalni štab te albanske paravojske.

Usput su ga pripadnici OVK „tukli kundacima, pesničili i vrijedjali na nacionalnoj osnovi“.

Jedan starješina OVK ga je u štabu isledjivao i optužio da je počinio zločine nad Albancima, dok su ga drugi vojnici „smijenjujući se, u grupama udarali pesnicama, štapovima, bejzbol palicama i cijevima“.

Upućujući mu uvrede na nacionalnoj osnovi, islednik je svjedoka „prisilio“ da učini nešto što je u dokumentu tužilaštva redigovano.

U pritvoru, svjedok 1140 bio je očevidac kada su pripadnici OVK privodili i maltretirali druge ljude.

Svedok je ispričao da je iste večeri bio pušten na slobodu poslije intervencije jednog starješine OVK koga je od ranije poznavao.

Prije nego što je otišao sa Kosova, svjedok je, kako je rekao u kratkom otvorenom dijelu zasjedanja, prenoćio u dvorištu prizrenske Bogoslovije.

Glavni iskaz svjedoka 1140 je završen, a do kraja današnjeg ročišta unakrsno će ga, na privatnom zasedanju, ispitivati branioci optuženih.

Današnji svjedok je 47. od početka suđenja, 3. aprila 2023. Po odluci suda, tužioci svoj dokazni postupak i saslušanje još 144 svjedoka moraju okončati do aprila iduće godine.

Tači (55), Veselji (56), Seljimi (52) i Krasnići (73) optuženi su za zlodela počinjena u 43 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Po optužnici, najmanje 98 od približno 407 pritvorenika je bilo ubijeno od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti; 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Četvorica optuženih terete se u 10 tačaka optužnice za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Ostavite komentar