Trampov suparnik odustao od izbora

0
30

Ron DeSantis, ekstremno desničarski guverner Floride, odustao je od kampanje za predsjedničku nominaciju republikanaca i dao podršku Donaldu Trampu. Povukao se nakon razočaravajućeg rezultata u predizborima u Iowi, gdje je, mada je završio na drugom mjestu, jako zaostajao za Trampom.

Za bivšeg advokata u mornarici i desničarskog zastupnika se još u proljeće 2023. smatralo da bi mogao zasjeniti Trumpa na republikanskim izborima. U novembru 2022. DeSantis je pobijedio demokrata Čarlija Krista i osvojio drugi mandat u Talahasiju. “Prigrlili smo slobodu. Održavali smo red i zakon. Zaštitili smo prava roditelja. Poštovali smo svoje porezne obveznike i odbacili ‘woke’ ideologiju”, kazao je u svom pobjedničkom govoru.

Skandali i gubitak podrške

No DeSantisov ekstremno desničarski program naišao je na probleme kada se odlučio sukobiti s Diznijem, važnim poslodavcem na Floridi, jer se kompanija usprotivila njegovoj politici “nemoj reći gej”. Došlo je i do skandala oko pokušaja promjene nastave istorije u školama, glede istorije ropstva na Floridi, piše The Guardian.

Kako je vrijeme prolazilo, u anketama je uz Trampa napredovala samo Niki Hejli, a DeSantis je počeo gubiti podršku republikanaca. Prema anketama objavljenima ove sedmice, Tramp je u Nju Hempširu, gdje se održava idući krug predizbora, imao podršku 50% republikanskih birača, Hejli 34%, a DeSantisa je podržalo samo 5%, prenosi N1.

Ostavite komentar