Trampu zabranjena kandidatura u još jednoj državi

0
35

Bivši predsjednik Sjedninjenih Država Donald Tramp uklonjen je sa glasačkog listića za predsjedničke izbore u Mejnu, pošto je demokratska državna sekretarka Mejna Šejna Belouz u četvrtak uklonila njegovo ime sa listića u skladu sa klauzulom o pobuni u američkom Ustavu.

Državna sekretarka Mejna time je postala prva izborna zvaničnica koji je jednostrano preduzela akciju koja ima potencijalne posljedice za elektorski koledž, piše Glas Amerike.

Dok Mejn ima samo četiri elektorska glasa, to je jedna od dve države u kojima se oni dijele.

Tramp je osvojio jedan elektorski glas u Mejnu 2020, tako da bi njegovo isključenje sa glasačkih listića, ukoliko se pojavi kao republikanski kandidat na opštim izborima, moglo da ima velike implikacije u trci za koju se očekuje da će biti neizvjesna.

Odluka državne sekretarke Mejna usljedila je poslije decembarske presude Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp isključen sa glasačkih listića u skladu sa Odeljkom 3, 14. amandmana.

Trampu zabranjena kandidatura

Belouz je rekla da Tramp više ne može da se kandiduje za predsjednika SAD, jer njegova navodna uloga u napadu na Kapitol 6. januara 2021. predstavlja kršenje Odeljka 3 14. amandmana Sjedinjenih Država, koji zabranjuje dužnost onima koji su „učestvovali u pobuni“, prenosi Glas Amerike.

Njena odluka je usljedila dan pošto su Trampovi advokati od nje zatražili da se diskvalifikuje zbog tvitova za koje su rekli da pokazuju pristrasnost.

Ona je napad na Kapitol u SAD nazvala „pobunom“ i požalila se što Trampa nije osudio Senat SAD nakon što ga je opozvao Predstavnički dom.

Tim Donalda Trampa saopštio je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu SAD, koji nikada nije donio odluku o Odjeljku 3.

„Odluka državne sekretarke uskraćuje mogućnost hiljadama glasača u državi Mejn da glasaju za kandidata po svom izboru i trebalo bi da bude poništena“, napisala je republikanska senatorka Suzan Kolins na platformi X.

Ostavite komentar