U Mrkonjić Gradu Srbi ubijani na najmonstruozniji način

0
70

Prilikom ekshumacije i obdukcije posmrtnih ostataka Srba u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu ustanovljeno je da su mnogi vojnici i civili ubijeni iz neposredne blizine na najmonstruozniji način, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

– Korišteni su tupi predmeti, gdje im je razmrskana lobanja, polomljene noge i ruke koje su bile vezane, a samo nekoliko je ubijeno iz vatrenog oružja – rekao je Nuždić povodom obilježavanja 28 godina od ekshumacije masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

Nuždić je podsjetio da je MUP Republike Srpske 1996. godine podnio krivičnu prijavu protiv najviših hrvatskih zvaničnika, dok je 2006. godine Tužilaštvu BiH podnesen izvještaj kao dopuna krivične prijave, ali da do danas niko nije procesuiran za ove zločine pred pravosudnim institucijama na nivou BiH.

On je rekao za Srnu da su u Hrvatskoj vođena tri predmeta za ove zločine, koji su se odnosili samo na pojedinačna ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, ističući da je epilog ovih suđenja pet pravosnažno osuđenih na 21 godinu, dok je šest lica oslobođeno.

Nuždić je podsjetio da je, nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela kontrolu na Mrkonjić Gradom, na pravoslavnom groblju pronađena masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba, među kojima je bio 81 civil od kojih 10 žena, dok je u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno još 176 tijela.

Na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas će biti služen parastos i položeni vijenci povodom 28 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenog u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Јajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Ostavite komentar