U protekloj deceniji kroz Srbiju prošlo milion i po migranata

0
23

Kroz Srbiju je prošle godine prošlo 107.000 migranata, a u protekloj deceniji više od milion i po, saopšteno je iz Komesarijata za izbjeglice na osnovu evidencije u prihvatnim centrima.

– Spoljašnje iregularne migracije kroz Srbiju smanjene su za 12 odsto – rekla je za RTS komesarka za izbjeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila procjenjuje da je u Srbiji trenutno 4.000 migranata, među kojim prednjače Sirijci.

Radoš Đurović iz ovog centra kaže da su u budućnosti oči uprte u Tursku i njenu inicijativu da se bavi ovim problemom, jer kada se migranti domognu Balkana, onda je migracija teško zaustavljiva.

– Neki mogući kraci migracija bi išli preko Albanije, Crne Gore dalje prema Hrvatskoj, zatim preko južnih dijelova Srbije dalje prema BiH, te preko južne i istočne Srbije prema Hrvatskoj, Mađarskoj i BiH – rekao je Đurović.

On je dodao da su prošlu godinu obilježila krijumčarenja i sukobi krijumčara na sjeveru Srbije.

– Zbog toga uz granicu sa Mađarskom jake snage policije od 27. oktobra svakodnevno sprovode racije. Više od 7.000 ljudi premješteno je u centre, južnije. Akcije su uslijedile nakon pucnjave, u kojoj su ubijena tri migranta, a jedan povrijeđen – podsjetio je Đurović.

Ostavite komentar