Uhapšeni Avganistanci: Državljane Irana i Švicarske zarobili u stanu u Sarajevu i mučili ih, iznudili 18.000 eura otkupnine

0
66

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri državljanin Avganistana koji se terete da su oteli tri državljana Irana i Švicarske te ih zarobili u stanu u Sarajevu i mučili. Za njihov otkup tražili su 18.000 eura što im je i uplaćeno van BiH nakon čega su ih pustili. Jedna od uhapšenih Avganistanaca dovodi se u vezu i s ubistvom koje je počinjeno 31.12.2023. godine u Imigracionom centru Lipa u Bihaću.

“Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala oteta lica, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju”, naveli su iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti su sprovedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Avganistana počinila krivična djela „Organizovani kriminal“, „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“ propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelom „Otmica“ iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih lica lišena slobode.

“Takođe, navodimo da se jedno od lica lišenih slobode dovodi u vezu sa krivičnim djelom „Ubistvo“ koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.12.2023. godine. Lice je lišeno života tako što je izbodeno nožem. Lica lišena slobode su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada. Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Ostavite komentar