Umjesto spomenika srpskim borcima u Prištini postavljena ploča sa natpisom “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”

0
79

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine na pravoslavnom groblju u Prištini izmješten je, a na njegovo mjesto postavljena je crna mermerna ploča na kojoj piše “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”.

Spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912–18”, izmještena je sa bočne strane parka nad kojim se vije zastava Francuske. Izmeštanje spomenika i postavljanje nove spomen-ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško–prizrenske, saznaje RTS.

Izmještanje spomenika srpskim junacima i postavljanje nove spomen-ploče nije jedina promjena na spomen-obilježju na prištinskom pravoslavnom groblju, u dijelu posvećenom stradalim srpskim i francuskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu.

Na spomen-ploči zahvalnosti na kojoj na srpskom i francuskom piše “Večita zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918” pridodat je i prevod na albanski.

Prištinski paroh Staniša Arsić kaže da je obišao groblje i fotografisao izmještene spomenike. U tzv. kosovskoj policiji, gdje je prijavio slučaj, rečeno mu je da je izmještanje uradilo preduzeće Hortikulutra, po nalogu Ambasade Francuske u Prištini.

Premještanje ploča na spomen-obilježju koje je, uzgred, jedino ostalo nedirnuto mjesto među na desetine porušenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika preminulih Srba na pravoslavnom groblju u Prištini, urađeno je uoči obilježavanja Dana primirja.

Eparhija: Duboko smo zabrinuti, niko nas nije konsultovao o izmještanju spomenika

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmještanja spomen ploče srpskim vojnicima, koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu oslobodili ove prostore.

– Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmještanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svjetskom ratu, koji su podnijeli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima – navodi se u saopštenju Eparhije.

Na ovaj način, ne samo da je ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obilježju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima, dodaju iz Eparhije.

– Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i vjerskog nasljeđa bila kada bi zaštita tog nasljeđa bila prepuštena isključivo pristinskim institucijama. Eparhijska pravna služba će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mjesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti. Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste – istaknuto je u saopštenju Eparhije.

Ostavite komentar