Preminula Bosiljka Pušić, majka Ramba Amadeusa

0
51

Bosiljka Pušić, crnogorska i jugoslovenska književnica, dugogodišnja profesorka srpsko -hrvatskog jezika i književnosti u hercegnovskoj srednjoj školi, preminula je u 88. godini.

Rođena je 2. maja 1936. u Ćupriji a u Jagodini je završila osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirala je u na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za jugoslovensku i svjetsku književnost u Beogradu.

Uživala je ogroman ugled među svojim đacima. Objavila je više od 20 romana, knjiga poezije za djecu, objavio je portal hercegnovi.cool, prenosi Nova.rs.

Zbirku “Krila iste ptice” objavila je 1970. godine, a zatim i brojne knjige poezije i zbirke pripovedaka – od kojih je već prva, “Kavez” (1981) nagrađena.

Prvim romanom „Otvaranje lutke“ izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.

Roman “Kumborski vijađ”, štampan u okviru Pobjedine edicije “Savremeni crnogorski roman” kao jedno od četiri najuspjelija ostvarenja na Konkursu za najbolje neobjavljeno romaneskno djelo, ZUNS je ovo štivo uvrstio u lektiru za deveti razred.

Napisala je i desetak knjiga za djecu – “Hercegnovske čarolije”, „Koga boli uvo kako ja rastem”, “Ružičasti delfin”…

Dobitnica je Zmajeve počasne nagrade i Nagrade “Živojin Pavlović”, a svaki njen roman nominovan je za neku od prestižnih nagrada na jugoslovenskom prostoru.

Po odlasku u penziju počinje da slika, te da samostalno i kolektivno izlaže. Najznačajnije hercegnovsko priznanje, Oktobarska nagrada, dodeljeno joj je prije svega nekoliko dana.

Ostavite komentar