Ustavni sud BiH uvažio apelaciju: Pedofilu koji je pobjegao iz suda u Banjaluci povrijeđena prava

0
56

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da su odbjeglom banjalučkom zatvoreniku Ivici Miškoviću povrijeđena ustavna i prava iz Evropske konvencije dok je bio u pritvoru u Banjaluci.

“Utvrđuje se povreda prava na ličnu slobodu i sigurnost Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda zbog toga što nije bila izvršena obavezna dvomjesečna kontrola opravdanosti apelantovog pritvora”, piše u odluci Ustavnog suda BiH donesenoj na prošlosedmičnoj sjednici, prenosi Faktor.

Podsjećamo, Mišković je 7. novembra prošle godine pobjegao iz zgrade Osnovnog suda Banjaluka nakon što je nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Nakon bjekstva, Mišković je napustio BiH i otišao u Hrvatsku. Za njim je odmah raspisana potjernica, ali je Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske obavijestilo BiH da ga ne mogu izručiti jer nisu ispunjene pravne pretpostavke propisane Ugovorom između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju iz 2012. godine.

Pola godine prije nego što će pobjeći, Mišković je preko advokatske kancelarije “Pucar” podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je djelimično uvažena.

Između ostalog, žalio se na rješenja Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci kojima mu je produžen pritvor nakon potvrđivanja optužnice za pomenuto krivično djelo. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, uz obrazloženje da je, nakon što je otkriven, već jednom napustio BiH i otišao u Hrvatsku, čije državljanstvo ima.

Kao drugi pritvorski razlog istaknuta je opasnost da će ponoviti krivično djelo.

Osnovni sud je naveo da iz dokaza proizlazi da je apelant krivično djelo ponavljao nekoliko puta prema istoj oštećenoj i da postoji sumnja da je to učinio u kući gdje ona živi dok su u njoj boravili njeni otac, majka i brat. Stoga je Osnovni sud ukazao da, prema navodima iz optužnice, “apelant nije mogao da kontroliše nagon za činjenje takvog djela ni u situaciji kada je mogao biti otkriven”.

Takođe, dodaje se da se pred drugim tužilaštvom protiv Miškovića vodila istraga zbog istog krivičnog djela.

Mišković se žalio Ustavnom sudu BiH da se kontrola opravdanosti njegovog zadržavanja u pritvoru nije radila svaka dva mjeseca, kako je to propisano zakonom, već protekom više od četiri mjeseca.

“Ustavni sud napominje da nepostupanje suda u skladu sa zakonskim rokovima kod kontrole pritvora ne potpada pod nepravilnost, odnosno propust koji se naknadno može ispraviti. Ustavni sud zaključuje da je u odnosu na obavezu periodične sudske kontrole (revizije) apelantovog pritvora postoji kršenje prava iz Evropske konvencije” piše u odluci.

Miškovićeva apelacija je u preostalom dijelu odbijena, a zaključeno je da mu nisu prekršena prava na pravično suđenje i pravo na pretpostavku nevinosti.

Ostavite komentar