Usvojen zaključak o KiM na Samitu EU, lideri pozivaju na sprovođenje sporazuma

0
76

U Briselu završen dvodnevni samit Evropskog savjeta, na kojem se razgovaralo o Ukrajini, sukobima između Izraela i Hamasa i dijalogu Beograda i Prištine. Usvojen zaključak lidera EU o KiM, u kojem se, između ostalog, Beograd i Priština pozivaju na deeskalaciju i sprovođenje sporazuma, što uključuje i formiranje ZSO.

Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbijede održavanje novih izbora na sjeveru KiM što je prije moguće, uz aktivno učešće Srba, navodi se u zaključcima Evropskog savjeta usvojenim danas na Samitu u Briselu i dodaje da će neuspjeh deeskalacije tenzija imati posljedice.

U dokumentu se navodi da Evropski savjet žali zbog nedostatka implementacije Sporazuma od strane obje strane na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU.

“Evropski savet poziva Kosovo* i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je Evropski savjet zabrinut zbog bezbjednosne situacije na sjeveru KiM i najoštrije osuđuje nasilni napad na tzv. kosovsku policiju 24. septembra 2023.

“Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu”, navodi se u zaključcima.

Naglašeno je i da će Evropska unija nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovim evropskim putevima.

Ostavite komentar