Vučić: Kurtijev cilj je etničko čišćenje Srba

0
88

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti donio odluku o ukidanju dinara na KiM sa ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije, ili kako piše u Konvenciji o genocidu “namjerno podvrgavanje Srba nenormalnim uslovima za život”.

On je u obraćanju javnosti rekao da Priština ne može da se umiri i shvati da je važan dijalog i da moraju da ga imaju, jer je Kosovo nepriznata država.

– Problem je jer se Kurti poziva na to da su nezavisna država koja to može, sa druge strane je jasno da to nisu – rekao je Vučić.

On je podsjetio da je od prvog Briselskog sporazuma do svih kasnijih i do statuta EU, najvažnija norma koja stoji u tim dokumentima da Srbija ima pravo da finansira određene aktivnosti.

– Zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo koje je trebalo preko ZSO da se odvija, ali Albanci nikada nisu htjeli da učestvuju u njenom finansiranju – rekao je Vučić.

Kutrijeva policija danas napala sve srpske enklave u Metohiji

Kurtijeva policija danas je u više sinhronizovanih akcija upadala u privremene organe u Prištini, Peći, Goraždevcu i Istoku i napala sve srpske enklave u Metohiji, rekao je Vučić.

– Građani Srbije, danas su pripadnici Kurtijeve policije u više sinhronizovanih akcija upadali u privremene organe Prištine, Peći, Goraždevcu i Istoku, mesto Osojane. U isto vrijeme su upali i u Dom zdravlja u Osojanu i zatvorili ga – rekao je Vučić.

Kazao je da su maltretirali ljude ispred apoteka i preturali im po stvarima.

– Pošto je valjda to najveći uzrok problema sa kojima se suočavaju. Dakle, napadnute su sve srpske enklave u Metohiji i poslije odluke koja nema nikakve veze, ona je samo formalna odluka takozvane Kosovske centralne banke, suštinski je to odluka Aljbina Kurtija da se ukine dinar i da se do sada najjačim udarcem zaprijeti progonom Srba, protjerivanjem Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta – naveo je Vučić.

On je rekao da, inače, u opštini Peć ima 650 Srba, dok su radno angažovane u lokalnoj samoupravi 192 osobe.

Do 12 sati smo uspjeli da isplatimo pet miliona evra na KiM

Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da znaju da će država učiniti sve da oni svoja primanja dobiju – poručio je danas Vučić i rekao da je preko banke Poštanska štedionica do 12 časova isplaćeno pet miliona evra za plate, penzije i socijalna davanja.

– Ljudi su uplašeni, čekaju u redovima da dobiju svoj novac i mi smo već uspjeli još malo pa trećinu novca da isplatimo. U ponedjeljak nastavljamo sa dostavljanjem novca preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika – rekao je Vučić.

Na KiM imamo zaposleno 31.831 lice, penzionera 29.115, od toga 4.700 penzionera primaju penzije na ruke zbog zdravstvenog stanja, nemogućnosti odlaska u banku i sl, rekao je Vučić i dodao da je broj onih koji primaju plate i penzije 60.946.

Ostavite komentar