Vučić upoznao ruskog ambasadora sa teškom situacijom na KiM

0
106

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, kojeg je upoznao sa tokom nedavnih razgovora u Briselu i, s tim u vezi, detaljnije ga informisao o teškoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Vučić je naglasio da Srbija ostaje privržena očuvanju mira i stabilnosti, dok vlast u Prištini nastavlja svakodnevni progon srpskog stanovništva, posebno na sjeveru Kosova i Metohije, koji vodi ka etničkom čišćenju srpskog naroda.

Vučić je ponovio da za Srbiju nije prihvatljivo bilo kakvo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, jer je čvrsto posvećena poštovanju međunarodnog prava i očuvanju nacionalnih i državnih interesa, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije.

Sagovornici su se saglasili da je od suštinske važnosti da bude formirana Zajednica srpskih opština, što Priština uporno izbegava.

Vučić je zahvalio na dosljednoj podršci koju Ruska Federacija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, kako u Ujedinjenim nacijama, tako i drugim međunarodnim forumima.

Vučić i Bocan-Harčenko su konstatovali da se srpsko-ruski odnosi uspješno razvijaju, uz nadu da će se sveobuhvatna saradnja nastaviti u budućnosti.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i globalnim temama.

– Vrlo dobar razgovor sa Bocan-Harčenkom. Upoznao sam ambasadora Ruske Federacije sa teškom situacijom na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim progonom srpskog stanovništava, posebno sa Sjevera, ali i nepostojanjem želje za formiranjem ZSO od strane prištinskog režima – napisao je Vučić na društvenim mrežama.

Ostavite komentar