Zahuktava se diplomatska kriza Španije i Argentine: ”Pedro, pazi na ženu”

0
38

Nakon izjava predsjednika Argentine Havijera Mileija u Madridu u kojima je optužio suprugu španskog premijera Pedra Sančeza Begonju Gomez za korupciju i vrijeđao špansku vladu, a zatim poziva i odbijanja dvojice zvaničnika da jedan drugom upute izvinjenje, strasti između Španije i njihove nekadašnje kolonije se ne smiruju.

Prema argentinskoj strani, sve je počelo 3. maja kada je “španska vlada optužila predsjednika Mileija da konzumira narkotike”.

Španci, međutim, tvrde da je Milei svojim nedavnim nastupom u Madridu prvi pokazao da “nije dorastao zadatku”.

Ulje na vatru koja je dovela i do opoziva španskog ambasadora u Buenos Ajresu posebno su dolivali i viralni haštagovi i mimovi na internetu pod sloganom #PedroPaziNaŽenu koje je revnosno dijelio i popularizovao i sam Milei.

Odluku Španije da povuče ambasadora iz Argentine Milei je, inače, opisao kao “nepromišljenost arogantnog socijaliste”.

“Moramo da objasnimo gospodinu Sančezu da on nije cijela Španija, on nije država”, rekao je argentinski predsjednik.

Predsjednik Argentine je danima oduševljeno pratiocima na svim društvenim mrežama pokazivao da je na Iksu “Pedro, pazi na ženu” među najkorišćenijim i najtraženijim haštagovima.

Sudeći po fotografijama koje se dijele na društvenim mrežama, parola se sa interneta prelila i na grafite na ulicama Madrida.

Podsjećamo, istraga protiv Begonje Gomez uslijedila je nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije “Manos limpijas” (Čiste ruke). Grupa je navela da je Gomezova iskoristila svoj uticaj kao supruga premijera da bi navodno obezbedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.Buenos Ajres je saopštio da neće ići putem Španije i neće opozvati svog ambasadora iz Madrida.

Ko je prvi počeo

Sančez i ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares zaprijetili su Argentini da će preuzeti “odgovarajuće mjere”, ako Vlada Argentine ne uputi izvinjenje.

Argentinski ministar unutrašnjih poslova Giljermo Frankos je za argentinski “Nasion” rekao da se Milei neće izviniti Španiji “jer nema razloga za to”.

Portparol argentinskog predsjednika Manuel Adorni je zatim objasnio da je trenutna diplomatska neprijatnost izbila prije tri nedjelje kada je Sančesov ministar saobraćaja Oskar Puente sugerisao da bi Mileijevo ekscentrično ponašanje u medijima moglo da se opravda “gutanjem supstanci”.

Kako su prenijeli španski mediji, “Sančez nije kaznio svog ministra”, a optužbe na račun Mileija su pojačane.

“Tada su uslijedili beskrajni napadi drugih ministara i samog Sančeza, koji su govorili da je Milei fašista, mrzitelj, loša osoba”, rekao je Adorni.

Poručivši da Argentinci nemaju za šta da upute izvinjenje, pozvao je Špance da se izvine njima.

Milei je u svom stilu na Iksu postavio sliku lava koji riče ispred argentinske zastave.

“Pozdrav svima! Lav se vratio i surfuje na talasu suza socijalista. Živjela prokleta sloboda!”, napisao je.

Ostavite komentar