Zapadni mediji: Putin pričao, Karlson slušao

0
21

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u potpunosti je kontrolisao intervju sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, koji u većem dijelu intervjua jedva da je dobijao riječ, pišu zapadni mediji.

Bi-Bi-Si u svom reagovanju navodi da je Putin “držao lekcije, šalio se i povremeno ljutito govorio”, ali da to nije bilo upućeno sagovorniku. Agencija ističe da se Karlson smijao, slušao, a zatim – još malo slušao.

U komentaru je navedeno da se činilo da je Karlson razumio polučasovnu lekciju koju je Putin iznio tokom intervjua. Međutim, novinar Bi-Bi-Sija tvrdi da je Karlson, tokom lekcije o istoriji, “izgorio od dosade i nevjerice”.

Agencija zamjeri Karlsonu što je “skrenuo sa putanje” i tokom intervjua govorio o Bogu i ruskoj duši, umjesto da “natjera” ruskog lidera da govori o onome što na Zapadu nazivaju “invazijom na Ukrajinu” i da se usprotivi izjavama za koje novinar Bi-Bi-Sija smatra da su “lažne”.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, nisu istinite Karlsonove izjave o tome da je intervju s Putinom “trijumf slobode govora” i da je učinio ono što se drugi zapadni mediji ne usuđuju. Agencija napominje da je Kremlj, zapravo, veoma selektivan kada se radi o tome sa kim će Putin razgovarati.

Zapadni mediji naglašavaju da ne vjeruju u Putinovu priču da želi dijalog i mir sa Ukrajinom.

U izvještajima se zamjeri Karlsonu i to što se, u suštini, nije usprotivio nijednoj Putinovoj izjavi.

Bi-Bi-Si napominje da se intervju završio na prijedlog ruskog predsjednika.

Dopisnik lista “Vašington post” iz Rusije Frančeska Ebel istakla je da je jedan od razloga što je Putin prihvatio intervju sa Karlsonom da pruži podršku bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu tokom predizborne kampanje.

Ona je navela da bi intervju “mogao da poveća Trampove šanse da bude ponovo izabran za predsjednika” i da “ubijedi Republikansku stranku da blokira američku vojnu pomoć Kijevu”.

Agencija AP prenijela je da je portparol Bijele kuće DŽon Kirbi pokušao da minimalizuje uticaj intervjua pred objavljivanje.

“Zapamtite da slušate Vladimira Putina. Ne bi trebalo da uzimate za nominalnu vrijednost ništa što on ima da kaže”, poručio je Kirbi prije objavljivanja intervjua, koji je trajao više od dva časa.

Ostavite komentar